Реклама / Ads
2| 4167 |30.10.2019 НОВИНИ

Проф. Асен Балтов: Ножицата между лекари, сестри и санитари не бива да се разтваря твърде широко

.
Професор Асен Балтов Източник: БГНЕС
При заплатите трябва да има баланс между санитари, сестри и лекари. Министър Ананиев е прав, че не може по-малко от 50 % от месечния оборот на едно болнично заведение да не отива за фонд ”Работна заплата”. Това трябва повечето болници да го направят, а онези, които са го направили, да го поддържат, заяви в студиото на БНТ проф. д-р Асен Балтов, изпълнителен директор на ”Пирогов”.
 

Проф. Балтов коментира проектобюджета на НЗОК, където се очаква за догодина да бъдат отпуснати около 230 млн. повече или 2 млрд. 230 млн. лв., което е около 10 % нарастване спрямо 2019 г.

 

Българският лекарски съюз предлага начин за намаляване броя на хоспитализациите, защото е достигнат праг, който представлява свръххоспитализации, каза проф. Балтов.

 

При клиничните пътеки също има някои, които са ниско остойностени, докато други задължително трябва да бъдат повишени. Повечето от хирургичните пътеки са изключително недооценени и недофинансирани. Не може една операция за апендицит да бъде 400 лв., смята директорът на "Пирогов".

 

По отношение на заплатите на медицинските сестри Балтов заяви, че на места има болници, които са остойностили труда им. "Те искат твърде високи заплати, които на този етап не са достижими, но в периода до две-три години това ще бъде достигнато. В "Пирогов" сме направили всичко възможно да бъдем на нивото на колективния браншовия трудов договор между министерството и двете синдикални организиции, "Подкрепа" и КНСБ.

 

"В "Пирогов" основната заплата на медицинска сестра и на клиничен лаборант е между 930 и 980 лв. Разбира се, ще има леко увеличение на основните заплати, защото от догодина очакваме минималната работна заплата да стане 610 лв. Трябва да има баланс между санитари, сестри, лекари, но не трябва да има голяма ножица", завърши проф. Балтов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4004 |30.10.2019 Проф. Балтов: Някои клинични пътеки трябва да бъдат повишени между 60 и 80% . 0| 3953 |27.10.2019 Проф. Върляков: Гласувах, за да няма разлики между центъра и кварталите и между града и селата . 1| 4319 |24.10.2019 ЧЕЗ дари специализирана апаратура на Университетската болница по ортопедия ”проф.Б.Бойчев” в Горна Баня - София . 2| 4526 |24.10.2019 Проф. Антоний Тодоров: Мисля, че главният прокурор вече е избран

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads