Реклама / Ads
30| 7240 |18.11.2020 НОВИНИ

Проф. Асен Балтов: При първи симптоми - в никакъв случай антибиотик

.
проф. Асен Балтов
Когато хората пият безконтролно антибиотици, рискът от развитие на т.нар. бактериални супер щамове, които са изключително резистентни на всякакви лекарства, се увеличава. При първи симптоми взимайте антипиретици и витамини, в никакъв случай антибиотик.
 

 Това заяви директорът на спешната болница "Пирогов" проф. Асен Балтов пред Нова тв.

 

„Тези щамове могат да предизвикат тежки и сериозни инфекции, водещи до фатален край. Затова всеки път с когото съм говорил по телефона, винаги съм казвал – при първи симптоми взимайте антипиретици и витамини, в никакъв случай не започвайте да пиете антибиотик. Той се включва едва след 5-6 ден, ако случайно се види, че човекът започне да развива вторична температура, т.е. отминал е първият етап и се развива“, обясни проф. Балтов.

 

"Знам за хора, които продължават да ходят на работа, въпреки нея. Има и такива, които продължават да смятат, че няма такъв вирус и всичко е теория на конспирацията”, посочи Балтов.

 

„Беше абсолютно недопустимо да има хора, които твърдят, че при коронавируса има стаден имунитет. Това не е прост грип. При него няма стаден имунитет и няма как да придобием такъв”, каза още той и допълни: „За хора, които са прекарали заболяването, но нямат антитела, рискът отново да се заразят – съществува. Имаме такива случаи в България".

 

Относно решението за COVID-болница във всяка област и една „чиста” болница, Балтов смята, че е възможно в големите градове да има едно лечебно заведение за заразени с коронавирус, което да поеме по-специфичните нужди. „В по-малките градове обаче е трудно една голяма болница да бъде пригодена само за пациенти с коронавирус. Може да се направи част от нея да е за такива пациенти, но няма как цялата да е само за тях”, коментира той.

 

„В момента сме направили максималното. Дори в „Пирогов” капацитетът за заразени с коронавирус не е запълнен. В София в момента обаче недостигат реанимационни легла. Достатъчни са, ако всички са интубирани, но не всички са такива”, посочи проф. Балтов.

Според него учениците е добре да продължат да учат онлайн.

 

„Смятам, че носенето на маски от ученици от 1-ви до 4-ти клас също трябва да стане задължително, а не препоръчително. Все пак тези деца е добре да ходят на училище. Не става дума за медицинска маска, може да се слага и обикновена текстилна маска, но едно дете е добре да има 2-3 маски, които да сменя”, каза още той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4751 |16.11.2020 ”Галъп”: Над 53 % са убедени, че коронавирусът е опасен, но в крайна сметка е просто силен грип . 31| 7541 |16.11.2020 Проф. Петко Салчев, НЗОК: 17-25 лв. е доставната цена на PCR тестовете . 15| 5209 |16.11.2020 Проф. Витанов: Най-големият натиск ще е до средата на декември . 22| 4438 |16.11.2020 Проф. Асен Балтов: Няма болница, която да е чиста от Ковид

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads