Реклама / Ads
4| 5244 |03.07.2020 НОВИНИ

Проф. Асена Стоименова: Няма недостиг на фармацевти, аптеките са много

.
Проф. Асена Стоименова
Националната аптечна карта трябва да коригира струпването на аптеки в големите градове. Това заяви пред БНР проф. Асена Стоименова, председател на Българския фармацевтичен съюз.
 

"Най-важното до което трябва да доведе Националната аптечна карта е как ще се използват данните в нея занапред. Информацията къде има аптеки я има и сега, въпросът е тази информация да се прецизира. Това ще е единият полезен ефект от създаването на Национална аптечна карта на регионален принцип. Така във всеки един момент можем да установим къде има аптеки", обясни проф. Стоименова.


Тя коментира приетото вчера решение на парламентарната здравна комисия за създаването на Национална аптечна карта, което трябва да се случи при гласуването на измененията и допълненията на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина на второ четене. Картата ще определя потребностите на населението на териториален принцип.


"Казва се, че има недостиг на фармацевти - не, няма недостиг на фармацевти - просто аптеките в България са много. Ние сме втората или третата държава в Европейския съюз по брой аптеки на глава от населението. Но аптеките са разпределени неравномерно", подчерта проф. Стоименова.


По думите ѝ у нас няма критерии колко пациенти да обслужва една аптека, нито какво да е разстоянието между аптеките. Това би следвало да се случи с Националната аптечна карта. Това е смисълът - да направи картографиране на аптеките, но не само къде са, но и кои от тях са действащи. Сега, с Националната аптечна карта ще се види кои аптеки действат, и кои са само на хартия и вече са затворени",поясни още председател на Българския фармацевтичен съюз.


Според Асена Стоименова най-важното, което трябва да постигне Националната аптечна карта, е да се коригират недостатъците от сегашното законодателство. Струпването на аптеки в големите градове се получава, защото отпускането на лекарства, фармацевтичните консултации и изобщо благородната мисия на фармацевта, така както се реализира в другите държави, у нас по ред причини са снижени до нивото на търговия, изтъкна тя.


"Нещо срещу което ние от БФС се борим отдавна. Когато основният интерес е печалбата, е естествено аптеките да отиват в големите градове. И това трябва да е целта на аптечната карта - да се разпределят равномерно аптеките, да се осигури качествена фармацевтична грижа и достъп до лекарства и до другите общини", допълни Стоименова.


Тя запита дали има община, която да е излязла с предложеие за отварянето на аптека и покдрепа на някой фармацевт.


По повод обвинението срещу Стоименова за всяване на паника сред населението заради евентуална липса на лекарства по време на кризата с коронавируса, тя уточни, че то все още не е снето.


"Моите думи се потвърдиха впоследствие и от Европейската агенция по лекарствата и от министъра на здравеопазването. Обвинението продължава да се поддържа, предявени ми бяха доказателства по делото. Вътре има показания на хора, които в миналото са били лично засегнати от мен като изпълнителен директор на Агенцията по лекарствата. Нещата придобиват от моя гледна точка личен аспект".


Проф. Стоименова допълни още, че междувременно има и две данъчни проверки - на нея като физическо лице и на Българския Фармацевтичния съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 12264 |03.07.2020 Проф. Пиргова: Партията на Цветанов може да стигне до 60 хил. членове заедно с роднините . 21| 6760 |02.07.2020 Проф. Николай Витанов: Случаите на COVID-19 у нас ще стигнат 5-цифрено число наесен . 12| 5036 |02.07.2020 Проф. Кантарджиев: Ако има пик на COVID-19, той ще е през октомври . 15| 7826 |01.07.2020 Проф. Минеков: Борисов пази Рашидов, който работи хубаво и с Пеевски

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads