Реклама / Ads
14| 9472 |28.01.2013 НОВИНИ

Проф. Аврамов за Frognews: Чакаме оставката на Сергей Игнатов до 10 дeнa

.
Проф. Лъчезар Аврамов
До десет дена ще стане ясно уволнението на министър Сергей Игнатов, коментира за frognews.bg проф. Лъчезар Аврамов. Бойко Борисов дори беше по-краен: Доста хора до края на деня ще бъдат уволнени, коментира пред журналисти в гр. Сопот премиерът, без да конкретизира. Борисов каза, че чак сега му е поставен въпросът за Фонд „Научни изследвания” и вече оставките вървят.
 

За frognews.bg проф. Лъчезар Аврамов, ръководител на лаборатория „Биофотоника” в Института по електроника към БАН, разказа за скандални корупционни схеми при разпределяне на средства от Фонд „Научни изследвания”.

На среща днес с учени от БАН премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков съобщиха, че след проверка на Инспектората на Министерския съвет във Фонд "Научни изследвания" са констатирани около 60 нарушения. Те обещаха, че докладът ще стане публичен до седмица. Учените заявиха, че през тази седмица няма да протестират, както е било планирано, за да се даде възможност диалогът да продължи.

По желание на Бойко Борисов министърът на образованието Сергей Игнатов не е присъствал на срещата, обаче по-рано през деня е приел оставката на управителя на Фонд "Научни изследвания" Христо Петров.

Министър Сергей Игнатов следва в 10-15-дневен срок да отговори на препоръките в доклада от проверката във Фонд „Научни изследвания“, съобщи пред журналисти вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след срещата с учените от БАН.

Сигналът срещу Фонд „Научни изследвания” беше предаден на юристи, за да сме сигурни, че той няма да бъде използван за репресия срещу подателите му, каза проф. Аврамов.

Последният проведен конкурс във Фонд „Научни изследвания” според проф. Лъчезар Аврамов, както и според негови колеги не е конкурс, а престъпна схема за източване на пари. Българската наука се финансира по два начина. Т. нар. институционален начин се отнася за пари, отделени от държавния бюджет, които се дават за заплати на учените, за поддържане на сгради, оборудване и др., но не и за финансиране на самите научни изследвания. Пари за тях се отпускат единствено на конкурсен принцип от Фонд „Научни изследвания”, разказа проф. Аврамов.

Българската наука е в такова състояние, защото две години не са се провеждали никакви конкурси. Тоест отпуснати пари за наука няма. Без обявени конкурси и финансиране хората в БАН са стояли без работа 2 години. През 2012 г. най-накрая се обявява конкурс с фонд от 15 млн. лв. Кандидатствали са 1100 проекта, от които са финансирани около 90. Критериите и оценките, според които тези проекти са спечелили незнайно какъв конкурс, не били обявени, възмущава се проф. Лъчезар Аврамов. За рецензии въобще не може и да става дума.

„В една цивилизована държава подобен конкурс е от голяма полза както за спечелилите финансиране, така и за загубилите, защото те имат възможност да сравнят работата си и да черпят опит от този на колегите си”, обяснява проф. Аврамов.

Учените, като виждат кои са финансираните, остават потресени, защото в списъка няма проекти в сферата на нанотехнологиите, за изследване на рак, неща, които е ясно, че трябва да са приоритет. Парите отиват в незначителни проекти, съставени от съмнителни субекти. Под съмнителни субекти проф. Лъчезар Аврамов визира частни фирми, които "са се регистрирали два дена преди конкурса на тавана на някой люлински блок".

„Аз съм убеден, че не е провеждан никакъв конкурс, а една операция по крадене на пари", каза проф. Аврамов. "За тази операция са договорени разни псевдонаучни фирми, след което е проведен опорочен конкурс, а когато ние протестираме, вече са раздадени парите и в момента се замитат следите. Въпреки че са заведени няколко дела, има опасност, дoкато ги спечелим, парите да изчезнат”, притеснява се ученият, и сам не вярва, че се е стигнало до някакво развитие след днешната среща на премиера с представители на БАН.

"Според нас сключването на договор на Фонд „Научни изследвания” с фирми, които никога няма да осъществят тези проекти поради очевидна некомпетентност, е престъпление. Трябва да бъде понесена отговорността от извършителите", каза проф. Аврамов. Според него подобни деяния са престъпления по Член 220 от Наказателния кодекс. Това са престъпления на умишлено и съзнателно сключване на неизгодни сделки, които водят до ощетяване на научни изследвания, и не е коректно да бъдат наричани просто нарушения, смята проф. Аврамов.  
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 139| 7396 |20.01.2013 М. Андреев за Frognews: ГЕРБ трябва да минат в контраатака . 64| 10781 |15.01.2013 Кубрат Томов за Frognews: В САЩ има многомилионни лагери за хората, когато те се вдигнат . 56| 7948 |07.01.2013 Бойко Станкушев за Frognews: БНТ участва само със снимачен екип . 60| 6725 |12.12.2012 Проф. Миланов: Ние се нуждаем от никотин

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads