Реклама / Ads
12| 5495 |29.05.2014 НОВИНИ

Проф. Близнашки подава жалба заради референдума

.
Проф. Георги Близнашки Източник: Булфото
Партиите на статуквото се борят срещу референдума с всички възможни средства, съпротивата им е огромна.
 

Това заяви в сутрешния блок на Нова телевизия проф. Георги Близнашки, преподавател по конституционно право. След проверката на ГРАО се е оказало, че са събрани над 463 000 валидни подписа и по смисъла на закона председателят на Народното събрание е длъжен да даде възможност на организаторите да поправят нередностите в едномесечен срок.

„Близо две седмици Михаил Миков отказваше да комуникира с нас. Миналата седмица най-накрая получихме отговор, в който той смесва две различни хипотези на закона и ни отказва възможността да досъберем подписите", съобщи проф. Близнашки.

Той беше категоричен, че срокът за отстраняване на нередностите не може да изтече преди тяхното установяване. „Михаил Миков потъпква закона, който дава право на народа за пряко участие в управлението", каза той.

Проф. Близнашки съобщи още, че ще подадат жалба до Върховния административен съд, която ще бъде внесена в петък. „Не може да се продължава по този начин. Пряката демокрация е едно голямо постижение. Всички много се гордееха с този закон. Смятам, че той трябва да влезе в действие", каза експертът.

Ако ВАС отсъди в тяхна полза, то Михаил Миков ще бъде задължен да даде този едномесечен срок и референдумът да се отложи напред във времето. „Може би това ще е за добро и той ще се проведе през втората половина на октомври", каза Близнашки.

„Този закон е инструмент на пряката демокрация. А какво дава той? Един инициативен комитет от 5 до 15 човека, които да съберат 500 000 подписа. Това е кауза пердута", каза от своя страна Владимир Георгиев, организационен секретар на ПП „Република БГ", които внесоха подписка за референдум за това дали партиите да се субсидират с държавни пари.

Той даде пример с Швейцария, където, за да се проведе референдум, са нужни 50 000 подписа, а у нас са нужни 500 000. „Това е направено, за да не работи системата", категоричен беше Георгиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 6542 |28.05.2014 Я. Стоилов: Лидерът не бива да подава оставка в момента . 19| 5447 |28.05.2014 Проф. Константинов: Не политиците, народът се произнася за предсрочни избори . 16| 5974 |26.05.2014 Проф. Константинов: Мандатите са 6:4:4:2:1 . 24| 5281 |26.05.2014 Проф. Константинов: 3 партии се борят за висящия мандат

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads