Реклама / Ads
19| 5651 |25.02.2014 НОВИНИ

Проф. Близнашки: Въпросите за референдум са право в десетката

.
Георги Близнашки Източник: Булфото
Над 300 000 са събраните подписи в подкрепа за референдум за изборната система у нас са събрани до края на миналата седмица. Има много мили прояви на хората извън граница.
 

Това обяви в студиото на Нова телевизия Георги Близнашки, председател на Инициативния комитет и показа писма с подписи, получени по пощата, изпратени от емигранти. Негов студент също е събрал 200 подписа по време на студентска сесия, обадил се на Близнашки, за да му поиска още бланки, защото ги свършил.

Близнашки уточни, че пълната картина не е съвсем ясно, защото подписката се осъществява от доброволци. Кампанията е изключително интересна. Много се надявам, че се подписват отговорни граждани, които не биха злоупотребили със своите права, каза още проф. Близнашки.

Ако се съберат 500 000 валидни подписа НС е задължено да насрочи референдума, но може да редактира въпросите, поясни проф. Близнашки и подчерта: „Въпрос на здрав разум е да се откликне на обществените очаквания, защото да не забравяме, че протестите в България продължават повече от 250 дни".

Проф. Близнашки обаче не смята, че депутатите ще посмеят да променят въпросите на президента, защото президентът е попаднал право в десетката. Този референдум трябва да смени картината по време на изборите, за да може хората извън граница да се включат в изборите.

Голямото предимство на тази кампания е, че не ни се налага да разясняваме за какво става дума, хората са наясно. Това е едно свръхусилие и аз призовавам всички граждани, които са пропуснали възможността да сложат подписа си, да се включат, защото това е решаващо, призова още веднъж обществото председателят на Инициативния комитет.

Тези дни, до края на месеца, са решаващи, каза още проф. Близнашки и уточни: „Нямаме проблеми със срока, ще продължим да събираме и през март. Но огромното ни желание е да ги съберем бързо, за да ги внесем в НС и да окажем натиск референдумът да се проведе паралелно с евроизборите през май".

Че циганите са най-активни, както бяха разтълкувани последните данни от събраните към миналата седмица подписи, проф. Георги Близнашки определи като пълни измишльотини и посочи, че голям ентусиазъм има от страна на българите зад граница.

Това е историческа възможност, защото дори и само едно от предложенията да бъде възприето, това ще бъде пробив в статуквото, категоричен бе проф. Близнашки.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5714 |24.02.2014 Спрягат проф. Михаил Константинов за шеф на ЦИК . 20| 5513 |22.02.2014 Проф. Димитров: Етническо напрежение в България няма . 27| 7211 |17.02.2014 Проф. Топенчаров в Монтана: Само баламурници може да са срещу БСП на избори . 44| 8940 |17.02.2014 Проф. Слатински пред ФРОГ: ГЕРБ са кохорта аматьори с тоталитарни рефлекси

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads