Реклама / Ads
13| 5079 |06.08.2010 НОВИНИ

Проф. Борисова: Системата ни е болна, трябва ни лечение

.
Проф. Анна-Мария Борисова
Системата ни е болна, нашето здравеопазване е тежко болно и трябва да се намери лечение. Бих се спряла на правата, но и на задълженията на пациента, например да съдейства на лекуващите лекари за своевременно провеждане на изследванията и на лечението. Това каза министърът на здравеопазването проф. Анна–Мария Борисова в предаването "Тази сутрин” на бТВ.
 

Ние сме свидетели, например, на отказ от лечение на пациента – например диализата. Отива си вкъщи и като се влоши, връща се обратно, но в далеч по-тежко състояние. Това са примери от ежедневието. Случвало се е и близките му да го доведат в кома дори, заяви тя.

По думите на проф. Борисова националната стратегия на България е да се занимава с раковите заболявания. Това е представила страната ни и на Европейската комисия, от която очакваме значителна помощ, с която да успеем да обзаведем 12-13 болници с високотехнологична техника, за да можем да се справим с раковите заболявания, което е национален проблем.

Здравният министър поясни, че това е проблем - диагнозата се слага много късно, защото има дефицит на апаратура. Здравният министър добави, че около 140 млн. ще бъдат дадени от ЕК. Проф. Борисова заяви, че ще бъдат направени и два терапевтични центрове с европейски пари, както и два или три центъра за лъчелечение.

"Трябва да имаме отлично оборудване, за да се грижим адекватно за нашите пациенти”, каза Анна – Мария Борисова. "Трябва да се появява по-голямо уважение към лекарското съсловие”, заяви още здравният министър проф. Борисова.

Според нея трябва да бъде променена също методиката на обществените поръчки , когато касае лекарствата. 90% от поръчките са се провалили поради редица технически причини. Трябва да се смени Законът за обществените поръчки. Така трябва да се състои търгът, че нашите пациенти да не страдат от някоя клауза, заради която, например, да не можем да снабдим пациентите с техните лекарства, допълни още Борисова.

В цялата страна има 198 центъра за спешна медицинска помощ. Линейки има, лекари няма. Това е тежкият проблем, лекарите напускат страната ни, защото не се чувстват удовлетворени от работата си, не се чувстват уважавани от обществото, а и от медиите.

Трябва да се проявява по-голямо уважение към лекарското съсловие, смята проф. Борисова, която не скри угорчението от това, колко малко се говори за постиженията на българските лекари, затова колко много живота са спасили.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6077 |05.08.2010 Ат. Атанасов: Съветник на Първанов чрез ДКСИ пробил системата на НАТО . 68| 9225 |04.08.2010 Проф. Юлиан Вучков: Иван Костов е най-добрият ни политик . 8| 6201 |01.07.2010 РЗС финтира системата за гласуване в НС, ГЕРБ отдавна ползвали чуждите карти . 2| 5135 |27.06.2010 Анна-Мария Борисова: Аз няма да затварям болници!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads