Реклама / Ads
10| 6771 |15.11.2020 НОВИНИ

Проф. Даниела Бобева: Фискалната ни политика е сбъркана, само с приказки не става

.
Даниела Бобева
Фискалната ни политика е сбъркана и гледаме тези пари на кого да се дадат - да се вземат от децата и да се дадат на МВР или да се вземат от някой друг и да се дадат на следващите. Така икономистът и бивш вицепремиер проф. Даниела Бобева коментира обрата с детските надбавки за всички деца.
 

Въпросът е каква цел преследваме с детските надбавки, запита проф. Бобева, която е привърженик да бъдат равни нещата и на диференцираните ставки.

 

Фискът трябва да се концентрира върху една по-активна дейност, защото само с приказки не става, настоя проф. Бобева, която вярва в капацитета на българската икономика и на частния сектор, които да измъкнат страната от кризата.

 

Тя подчерта, че домакинствата реагират адекватно на кризата с коронавируса. Свито е потреблението на услугите и българинът не харчи толкова, за да стимулира икономиката.

 

По думите й все повече поглеждаме върху това как се справяме в здравеопазването, но икономиката е силно зависима от много фактори. Третото тримесечие имаме спад и икономиката върви надолу. Шансовете за следващото тримесечие и за възстановяване на икономиката са минимални и нереалистични, посочи проф. Бобева.

 

Според нея последното тримесечие на 2020 г. ще бъде лошо. Кризата не е еднаква за всички, а в Европейския съюз държавите се справят по различен начин с проблема. Това не зависи от дълбочината на мерките, а от това кои сектори са по-засегнати и кои не, отбеляза икономистът.

 

"Не сме сред най-добрите, а сме някъде по средата", категорична бе проф. Бобева и увери, че имаме висока степен на събираемост на данъците.

 

Според нея увеличението на доходите и на потреблението отива в голямата си част за вносни стоки. Ние имаме срив на кредитите и имаме растеж към по-големите - жилищните кредити спасяват кредитната дейност, отчете проф. Бобева.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5026 |12.11.2020 Проф. Тодор Танев: Затваряне на училищата в цялата страна ще е грешка . 6| 4346 |12.11.2020 Проф. Балтов: Натискът върху „Пирогов“ намаля с една трета . 8| 6077 |09.11.2020 Проф. д-р Елисавета Наумова: Подкрепата на имунната система не може да е безразборна . 68| 9633 |09.11.2020 Проф. Михаил Неделчев: Какъв бай и какъв тато ми е Тодор Живков?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads