Реклама / Ads
2| 5648 |19.06.2020 НОВИНИ

Проф. Димитър Йончев: Липсата на политическа култура влияе на сигурността

.
Източник: БГНЕС
”Липсата на политическа култура и на човешко възпитание влияе на сигурността”. Така проф. Димитър Йончев - експерт по национална сигурност, коментира разпространените снимки от спалнята на премиера Бойко Борисов. По думите му при поява на такива материали има стандартен път - предприема се независима експертизи и се преценява сериозността им, след което се продължава нататък.
 

"Опитите всички да се упражняват върху една такава случка показват липса на политическа култура. Ние сме избрали политиците, за да реализират програмите си, а не да доказват кой колко е корумпиран - за това си има съответните технически средства", категоричен беше експертът по БНР.


Проф. Йончев коментира напрежението между институциите на "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2, независимо от това кой ги населява в дадения момент, че винаги е налице, но в някаква степен то е здравословно: "Но когато се превръща в основен принцип на присъствието, това е грешка и влияе пак на сигурността".


Според експерта България не е достатъчно зряла - като политическа култура, за да има парламентарна форма на управление. Той обаче уточни, че не поддържа друга форма на държавно управление, а е категорично за парламентарното. По думите му се е оказало, че силната власт в страната е изпълнителната власт: "И понеже президентът е представителна фигура, не разполага с изпълнителна власт, се наблюдават това напрежение между "Дондуков" 1 и "Дондуков" 2. Това напрежение ще продължи, тъй като какъв е смисълът от парламент, ако той сляпо изпълнява само волята на изпълнителната власт. И това не е само сега".


Проф. Димитър Йончев обясни, че това не е личностен проблем, т.е. не зависи от хората, заемащи постовете премиер и президент, а е проблем на политическа култура:


"Демократичното поведение е публичен театър и се иска уважение към правилата. Това, че чувстваш сила в момента, не означава, че трябва да караш през просото. Уважението позволява да се разграничи една политическа аристокрация от случайно попаднали хора във властта".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 6934 |18.06.2020 Проф. Гайдарски: Премиерът се интересуваше от медицинската част на COVID-19, но изпусна икономическата и финансите . 6| 6109 |17.06.2020 Димитър Ганев: За кабинета ”Борисов 3” скандалът може да предизвика трус . 11| 5018 |16.06.2020 Проф. Николай Витанов: Във вторичен пик на първата вълна на коронавируса сме . 10| 8945 |18.06.2020 Проф. Даниел Вълчев: Стигнахме дъното, ще продължим ли да копаем?!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads