Реклама / Ads
1| 5904 |22.09.2018 ПОЛИТИКА

Проф. Р. Димитров: Договорът с Македония засега е само на хартия

.
Този договор действително е една голяма крачка напред, материализиране на дълги усилия да разрушим бариерите, градени с десетилетия. В същото време, той не трябва да остане на хартия, а да се материализира, да се превърне в реалност.
 

Това каза професор Рангел Димитров - първият български посланик в Македония след обявяването на нейната независимост. Понастоящем той е председател на българската страна на комисията, която съгласно Договора за добросъседство трябва да помогне за преодоляване на различията ни по историческите, образователните и други въпроси.


Действително има сили и в България, но много повече в Македония, които не биха искали това. Нашата отговорност - на хората от двете страни на границата – е да променят онова в мисленето си, което ги кара да бъдат недоверчиви към другия и да бъдат забравени всички клишета и стереотипи, каза още той пред БНР.

Димитров не е категоричен, дали е необходим анекс към Договора за добросъседство, за да се официализира терминът „обща история“:

 

В правилника за работа на Съвместната комисия, ние сме записали, че работим въз основа на общата ни историята. Нашите колеги, под една или друга форма, вече са приели тази формулировка. Това не означава, че сме абсолютно на едно мнение в интерпретацията на самия термин „обща история“. Има разминавания и още на следващото заседание ще проведем сериозна дискусия как точно трябва да се разбира терминът. За нас, като историци, е съвършено ясно, че ние можем да говорим напълно спокойно за обща история до края на Първата световна война. Идват сигнали от другата страна, че има едно много тясно разбиране, с което ние трудно можем да се съгласим, посочи той.

 

Експертът призова да няма свръхочаквания към работата на съвместната комисия, която ще се събере в Скопие на 4-5 октомври:

 

Някои от преглежданите от Димитров учебници са „просто невероятно погрешни от наша гледна точка“. Именно на базата разбирането за обща история комисията трябва да предложи на двете правителства събития и дати, които трябва да бъдат отбелязани съвместно като символ на близостта и общите интереси между двете страни.

 

Доминиращата идея в македонското общество е страната да стане член на Европейския съюз и на НАТО, но тя е „силно неприемана от всички онези, които не искат да виждат укрепването на Европа и стабилизирането на НАТО“, коментира Димитров усилията на европейските и американски политици, посетили Македония през последните месеци, за да подкрепят референдума: В същото време, не толкова афиширано чрез имената си, има и обратната тенденция. В този процес очевидно са включени доста хора, доста средства. Неслучайно преди време се стигна дотам, че дори една Гърция, която винаги е търсила добри отношения с Русия, изгони руски дипломати заради това, че те агитират против договора между двете страни. Същото недоволство е изразявано на най-високо ниво дори в република Македония.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 14093 |15.08.2018 Проф. Александър Маринов: Идва времето ГЕРБ и Борисов да се измъкват отново от властта . 7| 8390 |31.07.2018 Проф. Слатински: Управлението бие дузпа, докато вкара . 8| 8384 |31.05.2018 Проф. Слатински: С Русия не става с раболепие и дилетантство . 13| 7374 |15.05.2018 Мартин Димитров: Има договорка между ГЕРБ, БСП и Москва за рестарта на ”Белене”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads