Реклама / Ads
20| 6878 |08.06.2014 НОВИНИ

Проф. Друмева: Трябва да гласуваме, искаме ли демокрация

.
Проф. Емилия Друмева Източник: Булфото
В преамбюла на Конституцията е записано изрично, че България е демократична държава. Ако не упражняваме избирателното си право, демократичната държава трудно ще се изгражда, трудно ще съществува.
 

Това коментира конституционалистът и председател на Обществения съвет към ЦИК проф. Емилия Друмева пред БНР. Демократичната държава се случва през правото на гласуване, отбеляза тя и допълни: „Тази особеност на избирателното право трябва да бъде разбрана и възприета от всеки от нас. Конституционният съд би следвало да се включи и да разясни това особено естество на избирателното право. То е право, което трябва да се упражнява, ако искаме да живеем в демократична държава".

Конституционният съд може да разясни особения статут на избирателното право с тълкувателно решение, коментира тя исканията за въвеждане на задължително гласуване.

„Едно изменение на изборния закон, предшествано от разясняване, тълкуване, направено от Конституционния съд за това, че изборното право е особено право, което трябва да се упражнява, за да имаме демократична държава - считам, че това би било ефективно", посочи проф. Друмева.

Според нея тълкувателно решение на Конституционния съд може да бъде произнесено в кратки срокове, защото не е обвързано с определен период на изчакване. В България вече е имало задължително гласуване, по време на Търновската конституция, напомни тя. „Ако се въведе изискване за активно упражняване на избирателно право, това несъмнено ще е нещо ново, но то ще бъде описано в указание на ЦИК или в самия закон", допълни експертът.

Задължително е гласуването в Белгия и Гърция, а доскоро и в Австрия, напомни тя и допълни, че при налагането на задължително гласуване големите санкции при отказ са неподходящи.

„Към касиране на избори се пристъпва при констатирани съществени нарушения. Това е измерителят, по който се произнася Конституционният съд. Конституционният съд е съд по право, но когато проверява избори, по изключение, действа и като съд по факти", каза проф. Друмева в коментар на исканията за касиране на евроизборите.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 5143 |07.06.2014 Проф. Близнашки: Не бързам да се радвам за задължителното гласуване . 12| 5779 |06.06.2014 Проф. Станилов: БСП се атакизира, размахват задължителния вот . 18| 5286 |05.06.2014 Г.Кадиев:Станишев трябваше да зададе дневния ред за изход от кризата . 10| 5416 |05.06.2014 Проф. Близнашки: Няма как изборите да бъдат анулирани

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads