Реклама / Ads
2| 4457 |10.08.2017 НОВИНИ

Проф. Дуранкев: България е черната овца на ЕС

.
Проф. Дуранкев
Един милион българи напуснаха България поради лошите жизнени условия и разбира се, ниското възнаграждение на труда, каза икономистът проф. Боян Дуранкев.
 
Според него с минимална работна заплата от 235 евро и 20 евроцента страната ни изостава от Румъния, която от 1 юли увеличи минималната заплата на 318 евро. С други думи, според икономиста, разликата по отношение на минималните заплати между двете страни достига почти 80 евро.

Дуранкев заяви пред БНР, че България остава „в зоната на здрача“ и я определи като „черната овца“ на Европейския съюз, тъй като положението в страната е неспасяемо до 2021 г., когато според прогнозите на правителството минималната работна заплата у нас ще достигне 332 евро, което означава, че едва тогава ще надминем минималната работна заплата в Румъния от тази година.

 

В коментар за новия модел на договаряне на минималната работна заплата между работодатели и синдикати Дуранкев го определи като „преговори на вълците с овците“. Според него административно решение е необходимо, защото не може между овци и вълци да се постигне някакъв баланс.

 

Професорът по икономика подчерта, че коефициентът за неравенството Джини, показва, че в момента България е лидер по неравенството в Европейския съюз: 

"Преди три-четири години бяхме трети или четвърти, сега сме с най-голямо неравенство. И погледнете още нещо: средната работна заплата, ако вземем осигурителния доход за миналия месец, в момента е 803 лева, докато в същото време максималната работна заплата надхвърля на някои и 100 хиляди евро месечно, което означава, че някой се трудят около 400-500 пъти повече отколкото от други. Или обратно казано: спекулират и имат спекулативно високи доходи. Така че в момента виждаме едно неравенство… Вълците са сити. Агнетата са цели, но напускат България", обобщи проф. Дуранкев и заключи, че в България капиталът доминира доста силно над труда и възможностите за промяна на статуквото са свързани с повече демонстрации и повече демокрация и по-социална политика, която е ориентирана към европейските стандарти, а не към стандартите на Третия свят.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 3661 |10.08.2017 Турската полиция залови бежанци на път за България . 4| 4363 |10.08.2017 Доклад: България е с най-голям ръст на робския труд . 2| 4194 |10.08.2017 Ужасяващо! Мръсният въздух убива в България по 50 души на ден . 4| 4535 |09.08.2017 Заплатата в Люксембург е девет пъти по-висока от тази в България

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads