Реклама / Ads
1| 3835 |19.01.2017 НОВИНИ

Проф. Галунов: Радев избегна темата за Русия в речта си

.
Тодор Галунов
Радев на практика е избегнал и темата за Русия в речта си. Но той показа, че знае проблемите. Този вариант е по-тежък за него, защото, ако не започне да ги решава, това ще ”удари” неговия рейтинг. Това заяви проф. Тодор Галунов по БНР.
 

 Той изтъкна, че е очаквал "малко по-програмна реч" в първото публично обръщение от официален характер след избора на петия президент.

 

Той подходи малко предпазливо. В началото видимо се притесняваше от ситуацията. Мисля, че той остана в историята до голяма степен и с тази реплика, която, както и да я погледнем, ще продължи да се тиражира към българския парламент – това, че "ви остава една седмица". Независимо че, може би, това е акт на притеснение, от тук нататък неговите опоненти ще се хванат именно за тази реплика.

 

Основната атака ще бъде в посока, че той не е проявил достатъчно хладнокръвие, което трябва да проявява като бъдещ държавен глава. Освен това видяхме един "почти лапсус" при обръщението му към патриарха. Той започна с "господин" и после се коригира. Това, което обаче той очерта в своята реч, по принцип отговаря на реалностите в страната. Има и един силен социален елемент в тази реч. Според преподавателя новоизбраният президент е пропуснал възможност да повиши рейтинга си, като е избрал да прочете, а не да изговори речта си.

 

Имаше един акцент в изказването на Радев, в което той по-скоро изрази някаква надежда, че нещата ще се променят отвън навътре. Той акцентира върху това, че има нов президент в САЩ. Може би наблюдателите очакват да чуят по-скоро за това как България ще се впише в тази политика, за българския поглед към световната и европейска политика, а не за европейския и световен поглед към българската политика, макар че той направи две изречения точно в този аспект.

 

Аз лично очаквах повече за неговите предстоящи близки задачи, не толкова дори за рамките на петгодишния мандат, тъй като в момента всички се фокусираме върху предстоящите задачи. Може би това е умишлен пропуск на президента и на неговия екип с цел, ако той направи една програмна декларация за близките задачи и нещата не се получат, да има елемент на застраховка.

 

Проф. Галунов направи сравнение между встъпването в длъжност на Радев и това на Петър Стоянов преди 20 години:

 

И двамата още в първите дни на своето управление трябва, реално погледнато, да решат вътрешнополитическата криза. Реално, към тях се струпва голяма власт в началото на техния мандат.

 

Политическата ситуация дава шанс на Радев да влезе в ролята на лидер, заяви ученият и изтъкна, че обществото очаква появата на лидери.

 

Тези програмни точки – как точно ще реши проблемите с демографската криза, със социалната политика, с емиграцията, за която той каза, как ще реши проблемите на външнополитическите негативни ефекти върху България, като мигрантската вълна, кризата в Европейския съюз, която е факт – именно тук ми се струва, че беше големият дефицит в тази реч. Според мен надделя наистина елементът, че той сякаш не пожела да прояви по-голяма рязкост, което малко беше в контраст с очакванията на част от избирателите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3651 |19.01.2017 Местан към Радев: Независимо дали ще ни виждате, или не, и нас ни има . 3| 3868 |19.01.2017 Зеленогорски: Президентът Радев да свика КСНС . 4| 5087 |19.01.2017 Д-р Красимира Ковачка: Плевнелиев остава в миналото, от Радев зависи дали ще остане в историята . 3| 4357 |19.01.2017 Гаф! Радев подписал клетвения лист с пластмасова химикалка

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads