Реклама / Ads
4| 6159 |31.03.2020 НОВИНИ

Проф. Гарабед Минасян: Горанов не каза нищо за разходите на министерствата

.
Проф. Гарабед Минасян Източник: БГНЕС
Министърът на финансите Владислав Горанов не каза нищо за преразглеждане разходите на отделните министерства. Има ли възможности за тяхното ограничаване. Не се правят разходи и тези средства трябва да се вземат и използват за друго. Това каза пред bTV проф. Гарабед Минасян, коментирайки новия дълг на правителството.
 

Придобихме алергия към думата дълг. Това не е мръсна дума. Цялата банкова система съществува благодарение на дълговете.Работата не е в това дали имаме дълг, а по какъв начин използваме този дълг. А в нашата история има злоупотреба с дългове. Дълговете трябва да се използват не за ядене и пиене, а за икономическо развитие, обясни той.

 

Той коментира няколко неща от изявлението на финансовия министър.

 

Очаква се приходната част да намалее. Нормално е. Приходната част е свита. Свива се производството и приходите от данъци ще намалеят, посочи той.

 

Второ - разширяване на разходната част. Не ми допада и харесва. Точната дума е преструктуриране на разходите. Защото кризата не въздейства върху цялото население. Има хора, които страдат директно- ресторантьори и т.н. Не се правят някакви разходи, значи някой спестява някакви разходи. Не ходим по ресторанти-спестяваме. Същото е с правителството и Народното събрание. Депутатите откраднаха от народа маса средства. Те не всички сега се използват по предназначение - пътуванията им са ограничени, не ходят по ресторанти. Кризата трябва да се понесе от цялото население, а не от отделни части, обясни още той.


Тази криза няма нищо общо с кризите от 30-те години, 90-те, 98-а година. Тя не е чисто икономическа криза, а здравословна. Но в момента определени мощности са замразени. Ще отмине този проблем и хората отново ще тръгнат по ресторанти и хотели. Заводите не са разрушени,заяви професорът.

 

Третият момент - стремежът на Горанов да свърже възможностите за по-добре финансиране на слоеве с оглед на това, че в предишни години правителството е провеждало консервативна политика. Това е подлъгващо. политиката досега бе с ограничаване на публичните услуги, смята Минасян.

За последените 30-35 години няма построена болница в България. В арена "Армеец" има легла, но е добре, докато няма хора. Ако се напълни с хора, как ще изглеждат тия неща в полеви условя, чуди се професорът.

 

По думите му накрая БНБ не си върши добре работа. БНБ трябва да следи и контролира конкуренцията между отделните банки, категоричен бе професорът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 4757 |31.03.2020 Проф. Коста Костов: Медицинският експертен съвет е готов с 200 страници доклад за чуждия опит с COVID-19 . 11| 5575 |30.03.2020 Проф. Даниела Бобева: Българите ще обеднеят между 10 и 15% . 6| 4920 |30.03.2020 Проф. Аргирова: По Гергьовден ще достигнем пика на заразата . 18| 6149 |30.03.2020 Проф. Дарина Григорова: Кризата показа, че пазарната икономика е гола

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads