Реклама / Ads
4| 4676 |02.12.2019 НОВИНИ

Проф. Гавраилова: Проблемът на София е, че няма болница, където да се лекуват само деца

.
Проф. Надежда Гавраилова
Най-големият проблем на столицата е, че няма едно конкретно място, където да се лекуват децата. След дихателна реанимация се препращат в други специализирани места, където да се долекуват. Решението е единна педиатрична болница и спешен център, който да триажира пациентите според симптомите им.
 

Това коментира проф. Надежда Гавраилова, педиатър и дългогодишен шеф на Клиниката по детска анестезиология в „Пирогов”.

 

Категорично няма лекарска грешка при трагичния случай със смъртта на 3-годишното дете, чиито родители потърсиха помощ в три столични болници. Александър загуби битката за живот след тежко вирусно заболяване, а според специалиста не е имало как докторите да предвидят как ще се развие то в следващите няколко часа, бе категорична проф. Гавраилова.

 

Освен това тя обясни, че дори да е било изолирано в педиатрична специализирана среда не би могло да се знае дали е нямало да се стигне отново до трагичния край. Това е така, понеже често децата лежат до други вирусно болни или с бактериални инфекции пациенти, поясно д-р Гавраилова.

 

"Никога родителите не бива да забравят, че техните деца не растат в България отпреди 20 години, когато храната беше храна, когато нямаше 20 добавки към всеки продукт, сега всяко 2-ро дете е с дерматит, всяко 5-то с астма, рефлектира изменението в качеството на живота върху тези деца", обясни още експертът.

 

Тя коментира и временното затваряне на интензивното на столичната педиатрия като го определи като „смешно”. То спря да приема деца поради липса на специлисти анестезиолози. 

 

„Никъде по света анестезиолозите реаниматори не вършат работата на интензивните педиатри. Те би трябвало да обдишват, да поддържат хемодинамично пациентите, което се случва във Варна, само в София сме изправени пред този парадокс, педиатрите да не желаят да изпълняват тази роля, която е лично тяхна, те нямат нужда от анестезиолози реаниматори”, заяви проф. Гавраилова.

 

Според нея самите те трябва да са подготвени да вършат тази работа така, „както колегите педиатри в Националната кардиологична болница се справят прекрасно с работата в детското кардиохирургично отделение”, обясни още специалистът.

„Там работят само педиатри, работят само с интубирани деца и с такива, които са на хемодинамична поддръжка, те не се оправдават с това, че нямата анестезиолози на работа”, каза още Гавраилова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5295 |02.12.2019 С аплодисменти изпратиха проф. Стефан Данаилов . 6| 5742 |01.12.2019 Почина проф. Любен Корнезов . 9| 4966 |29.11.2019 Проф. Димитров за българо-македонската комисия: Нещата се пренасят на политическо ниво . 0| 4301 |28.11.2019 Проф. Габровски: Кислородоподаващата система в ”Пирогов” е била изправна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads