Реклама / Ads
4| 6343 |04.11.2016 НОВИНИ

Проф. Гечев за Фрог: Горанов извърши машинация с 2.2 млрд. лева

.
Проф. Румен Гечев
Грешката в бюджета за 2017 г. за 2.2 млрд. лева е умишлена. Горанов е намалил с 2, 2 млрд., като тези милиарди дават промяна на всички релативни стойности. Това е в полза на Министерство на финансите и затова няма съмнение, че е направено нарочно. Прави се, за да се отчитат по-добри резултати. Извършена е машинация, защото всичко е на таблица, която лесно се коригира и никакви оправдания, че времето не е стигнало, не важат. Необходими са максимум 2 часа. Това заяви пред Фрог нюз народният представител проф. Румен Гечев.
 

Растежът, който управляващите са заложили от 2,5 и 2,7 е с 1,5 % по-нисък от другите източноевропейски страни в ЕС. Румъния е заложила 3,7%.  Министър Горанов бетонира последното ни мято по изостаналост и дълбае надолу. Казва ми, че се връщам през 86 г. когато партията е определяла растежа. Отговорих му, че правителството се избира като казва на избирателите какъв растеж ще гарантира и какви работни места. Избрано е не да прави растежа, а да осигурява условията за това. Излиза, че правителството се отказва от предизборната си програма, че ще подобрява стандарта. Политиката му е против растежа. При криза препоръките на нобеловите лауреати бе да се увеличат държавните разходи за потребление, да се увеличат капиталовите разходи.

 

Горанов има идиотски неолиберални разбирания от по-миналия век за оттегляне на държавата от икономиката. В цяла Европа държавата помага на икономиката, а ние сме заложили намаление на разходите на държавно потребление за следващите 3 години. Чуждите инвестиции за първото 6-месечие са 18%  по-малко в сравнение с този период на миналата година. Трагични сме с чуждите инвестиции, а банките ще се пръснат от пари. Банките няма на кого да дадат парите, бизнесът е задушен. Това е страшно, няма такава страна в Европа като нашата.  

 

Пет милиарда не са влезнали в употреба. Това е икономическо престъпление. 2,5 милиарда бяха заложени за капиталови разходи. Министърът обяснява, че 500 млн. не са похарчени. Това означава, че не са изпълнили закона за бюджета, лишавайки стотици български фирми.

В бюджет 2016 г. имаше заложени 2 млн., които бяха предназначени за стрес-тестовете на банките. Защо тези милиарди не се раздвижиха в икономиката? Миналата година създадоха Фонд на фондовете. Събраха всички европейски програми в един фонд, под една шапка. Година и половина 777 млн. евро са концентрирани в този фонд. От тези пари не са похарчени нито едно евро. Нямат една сделка, споразумение с банки, които да реализират тези пари. Това за мен е гигантско престъпление. От всичко това те имат наглостта да говорят за успехи на бюджета – как техните приходи били по-големите от разходите. Аз казвам: Вашите успехи в бюджета са от това, че сте лишили българската икономика от 5 милиарда. Нарушавате закона за бюджета и всички европейски политики.

 

Трагедия е, че не са заложили нови дългове. Държим дълга от 25 %. Това пак е трагедия. Вместо да изтеглят 1 милиард заем, изстискват българската икономика, а петте милиарда ги държат като резерв. Нито теглят заем, нито влагат парите в икономиката. Политиката на затягането на коланите не работи. Тройката – Европейската централна банка, Международният валутен фонд, ЕК, се извиниха, че са сбъркали с тази политика.

 

Парите за отбрана са повече номинално. Увеличението е основно за купуване на изтребители. Пишат, че ще купуват нов изтребител, но лъжат гражданите. Преди месец бях поканен в парламента на Португалия. Оттам разбрах, че наша делегация са преговаряли да купят 32-годишни F16 трета ръка. Увеличаваме парите за плащане на летящ музей на авиацията ли? Влагайки 800 млн. тези изтребители как ще спрат мигрантския поток от Близкия Изток?! Сухопътните сили са прави, казват: „Точно на нас, които трябва да охраняваме границата, не ни дават нито лев”.

 

Увеличават парите за образование. Кое образование?! Кунева не реформира нищо. Да вземе парите от децата арменчета, българчета, еврейчета с успех 5,70 и да ги даде на циганчетата. Това е геноцид. Къде наливат пари? В университетите! Бълваме юристи, икономисти, които са безработни 70 на 100. Сега предлагат да увеличим разходите да бълваме още повече безработни. Влагаме пари в българи, които завършват тук и отиват да работят в чужбина. Дайте да използваме парите да стимулираме децата, които остават тук. Произвеждаме безработица, качеството на обучение пада. Нищо не правим, заключи проф. Гечев.  

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5480 |03.11.2016 Д. Райков за Фрог: Възпроизвеждаме с кеф мизерията на духа . 0| 6048 |02.11.2016 Писателят Н. Славов за Фрог: Казвам истината чрез ”Камбаната” . 1| 7629 |01.11.2016 Само във Фрог: МВР рови договора за охрана на железниците за 10 млн. лв. . 2| 9729 |01.11.2016 Само във Фрог: Ненчев готви ново скандално назначение

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads