Реклама / Ads
1| 5628 |28.06.2016 НОВИНИ

Проф. Гечев: Косвените ефекти от Брекзит за България ще са значителни

.
Професор Румен Гечев
Прекият ефект от Brexit-a върху България ще бъде поносим, докато косвеният ще бъде значителен. Това прогнозира заместник-председателят на ПГ на БСП и член на Съвета по финанси, икономика и енергетика към Народното събрание проф. Румен Гечев.
 
Да не внасяме паника - не става дума за изчезването на внос-износ от Великобритания, призова проф. Гечев пред ON AIR.
По думите му резултатите от референдума на Острова имат силен ефект върху Европа по няколко направления и даде за пример загубите в стойността на акциите на световния пазар са в размер на 3 трилиона щатски долара.

По мнение на аналитични центрове спада на растежа на Европа ще бъде 1%, цитира той. Това означава, че Европа ще купува по-малко стоки и услуги вътре в страните членки от България и ще имаме утежнени условия за износ - това ще са косвените ефекти, обясни проф. Гечев.

За косвените ефекти, той се притеснява не за ликвидността на банковата система - "имаме достатъчно висока ликвидност, няма непосредствена опасност за българските банки, а опасността идва косвено от бъдеще, ако се влоши състоянието на българската икономика, както се очаква".

Проф. Гечев смята, че няма причини за притеснение и от предстоящите стрес тестове на банките у нас.

"Мисля, че все още българската банкова система се намира в добро състояние, но има един проблем. Те все по-трудно намират клиенти и инвеститори поради това, че се влошават пазарните условия вътре в България и извън нея", обясни той.

"Централните банки ще наливат пари в тяхната банкова система и правителствата са длъжни да вземат компенсационни мерки. Бих направил апел към българското правителство незабавно да се обърне към потенциала, с който разполага България - аналитичен опит в бизнеса и да потърсим спешно помощи - ако трябва в преструктуриране на външни политически и икономически отношения. Трябва да разработим компенсационен механизъм след като изгубим възможности за внос и износ", добави проф. Гечев.

Проф. Гечев коментира и кандидат-президентската кампания. По думите му в момента в БСП върви вътрешен референдум, а резултатите ще бъдат готови до няколко дни.

"Лично ми мнение е, че двойката категорично трябва да бъде от БСП. Причините са, че всяка сериозна, голяма политическа партия със 130 години история е длъжна да представи двама", коментира той.

"Няма как една партия като АБВ, която едвам влезе в Парламента и която е в пъти по-малка, към момента 4 пъти по-малка от депутати към БСП, да диктува на една 130-годишна партия кои да бъдат кандидатите. Обединението не трябва да е под формата на извиване на ръцете - това са нашите кандидати, подкрепяйте ги. Като свърши допитването ще търсим всякакви форми - навсякъде в ляво и в центъра. Сигурни сме, че ще отидем на балотаж, а изходът от него ще зависят от много фактори", добави проф. Гечев.

Възможна е комбинация на кандидат-президентската двойка, не изключи проф. Гечев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7077 |27.06.2016 Проф. Кантарджиев за Фрог: Хламидии и трихомоназа дебнат в басейна . 11| 4223 |23.06.2016 Гечев: Кунева, Горанов и Борисов са бермудски триъгълник, в който изчезнаха заплатите на учителите . 3| 4144 |23.06.2016 Проф. Пилософ: Не е вярно, че Фондът за лечение на деца не работи . 7| 4377 |22.06.2016 Проф. Гечев: Премиерът е изпуснал министрите си, осведомява се от радио Ереван

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads