Реклама / Ads
4| 5691 |27.03.2020 НОВИНИ

Проф. Генчо Начев: Когато организмът не е здрав, е най-податлив на инфекции

.
проф. Генчо Начев
Най-уязвимата група на хората, които могат да се заразят с коронавирус, са страдащите от сърдечно-съдови заболявания. Те имат понижени защитни сили, а когато организмът не е здрав, е по-податлив на инфекции.
 

Това обясни пред bTV кардиохирургът проф. Генчо Начев, директор на УМБАЛ "Св. Екатерина".

 

"Сърдечната недостатъчност например, води до проблеми с белия дроб. При едно такова вторично увреждане, на този терен е много лесно човек да се разболее от COVID-19. В нормални условия сърдечно болните по-лесно правят пневмония", коментира още лекарят.

Той призова хората да спазват някои основни препоръки - да си останат у дома, да се придържат към предписаната им вече терапия, и ако усетят проява на симптоми, първо да се свържат с лекар по телефона.

 

"Ако положението се задълбочава и се появят болки в гръдната област, тогава да се потърси вече болнично заведение", обясни още проф. Начев.

 

Болница "Св. Екатерина" е спряла плановите операции. Приемат се единствено пациенти по спешност.

 

"Намален е и персоналът. Непрекъснато има на разположение екипи. В условията на COVID-19 трябва да вземем мерки за здравето на персонала. Поръчали сме предпазни облекла и сме провели практическо обучение в рамките на два дни за това как се прави обличането и събличането. Това е много важно, защото едно неправилно събличане на предпазното облекло може да доведе до разпространяване на инфекцията", обясни още хирургът.

 

Във връзка с вдигането на кръвното при заразяване на коронавирус, проф. Генчо Начев коментира: "Механизмът на засягане на белия дроб, също може да доведе до покачване на налягането. Свива така да се каже периферията, т.е. периферните съдове, причинява им спазъм, също както нервите, студения въздух. Оттук се качва кръвното налягане. Не е гаранция, че във всички случаи на респираторно заболяване, трябва да се качи кръвното налягане. Индивидуално е", допълни още директорът на болницата.

 

Според него не трябва да се изпада в паника.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 13| 9358 |26.03.2020 Проф. Вучева: Предоставянето на 500 млн. лв. чрез ББР е неуместно . 1| 6091 |26.03.2020 Проф. Асена Стоименова: От ЕС, само в Австрия, България и Малта, генеричното заместване не е разрешено . 7| 4688 |26.03.2020 Проф. Андрей Пантев: Демокрацията не е еделвайс или картоф, ние сме демокрацията . 0| 4633 |25.03.2020 Почина проф. Драган Бобев, който спасяваше болни дечица

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads