Реклама / Ads
60| 15434 |10.08.2015 НОВИНИ

Проф. Янакиев към премиера: Не се хващайте на въдиците на Б. Димитров

.
Проф. Калин Янакиев
Не се хващайте на въдицата на Божидар Димитров за светената вода в Плиска.Това каза проф. Калин Янакиев пред БНТ, заявявайки, че не трябва да се вярва на шефа на НВИМ за Голяма базилика в Плиска и на интерпретацията му на думи на Ванга, че ще се оправим, когато се изгради.
 

Професор Янакиев заяви, че е “проследил поредния епизод от българския исторически кич”, организиран от директора на Националния исторически музей. Твърди се, че водата, бликнала в Плиска е свещена и това било явно, а доказателства няма, каза Янакиев. “Аязмо” означава “свещен кладенец”, но това все още не означава, че водата е такава, тъй като свещеник я е осветил, т.е. тя има нужда от водосвет, смята професорът.

Той отбеляза също съобщението, че на това място бил кръстен Св. Княз Борис. По думите му всеки сериозен историк знае, че няма сигурни сведения къде е било извършено кръщението на първия български християнски владетел. Има различни версии – в Константинопол, в Странджа планина, някъде около Стара Загора, в Плиска.

Проф. Калин Янакиев потвърди убеждението си, че става дума за “исторически кич” като се позова на съобщението, че тази вода щяла да се раздава като бонус при закупуване на национален всекидневник. Освен това ученият се обърна към архийереите на Българската православна църква да обърнат внимание и на друг факт. Замесва се името на баба Ванга, българската пророчица, която била казала на Божидар Димитров, че той трябва да възстанови 3-4 български светини, едната от които е базиликата в Плиска, за да й потръгне на България. “Това са суеверия”, категоричен е Янакиев. “Интересно как България “ке стане” като се вдигне поредната бутафория”, пита се той и продължава, “Най-опасното е, че тези 500 хиляди лева, които правителството е отпуснало на екипа, който така неуморно рекламира Божидар Димитров, най-вероятно ще бъдат за един проект от времето на социализма, т.е. поредната бутафория”. Според него няма да получим представа за автентичния вид на базиликата, а ще получим една грандоманщина, подобна на тези, които вече има в много общини и всички били промотирани от Божидар Димитров.

Професорът недоумява  защо няма реакция на БПЦ срещу тази смесица на езичество, християнство и бизнес. Янакиев апелира към Варненския митрополит Йоан, чиито духовен наставник беше изключително против намесването на имената на врачки и пророчици. Ученият цитира Горан Благоев, нарекъл случая “опит за присвояване на православието за политически цели”, но добави корекцията “за бизнес цели”.

В обаждане по телефона д-р Горан Благоев се присъедини към мнението, че се готви “наистина поредната историческа бутафория” и тези 500 хиляди са само началото на един мащабен проект. А за да добием представа за това какво Димитров възнамерява, достатъчно е да се разходим из Созопол, смята Благоев. Той илюстрира ситуацията с употребата на историческите светини с нашата поговорка “Не е луд този,  който яде баницата, а този, който му е дава”.

По темата за “свещения кладенец” чухме по телефона и доц. Павел Георгиев. Той отклони искания коментар по изказаните опасения на преждеговорившите като каза, че това не му е работа, той няма отношение към реставрационните работи, тъй като той е археолог. По думите му той сега довършва изследвания не само негови, но и на негови предшественици, проучвали въпросния кладенец в южния кораб на голямата базилика. “Другата ми задача е да разчистя с предоставените от правителството средства оставения в забвение в продължение на 35 години манастирски комплекс, проучен изцяло от мен и моя екип още през 70-те години, за да бъде той, надявам се, предмет на едни много премерени консервационни работи”.

Проф. Янакиев иронизира твърдението на проф. Божидар Димитров за откритието на "Ноевия ковчег" в турска гемия по крайбрежието на Созопол. "Това е форма на бизнес - намират се 5-6 камъка или никакви камъни и се построява върху тях крепост, която се обявява за средновековна или антична, като се съблазняват общините да сключат договори с хора на Б. Димитров, за да се превърнат в туристически дестинации,

Малко по-късно се оказва, че общините не просто не печелят, но са длъжни да издържат персонал за крепости и съоръжения, които не интересуват никого", обясни технологията Янакиев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8885 |06.08.2015 Проф. Търман: Оргазъм е репетиция за смъртта . 4| 4684 |06.08.2015 Проф. Вл. Пилософ: Ако не ваксинирате детото си, застрашавате останалите . 7| 14126 |28.07.2015 Проф. Мирчев: Ще спечеля 110 000 гласа на първи тур в София . 1| 6913 |27.07.2015 Проф. Михаил Мирчев: Смогът се създава от антените на мобилните оператори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads