Реклама / Ads
72| 10638 |11.11.2015 НОВИНИ

Проф. Янакиев: Русофили спретнаха активно мероприятия на Вартоломей

.
Проф. Калин Янакиев
Русофили спретнаха активно мероприятия на Вселенския патриарх. Това каза по bTV богословът проф. Калин Янакиев. Според него патриарх Вартоломей се е държал достойно и единственото му желание е било да помогне на нашата църква да не бъде изолирана.
 
Русофилски кръгове проведоха активна кампания срещу Вартоломей I, която беше започната около месец преди идването му. Причината е желанието на Москва да имаме по-дълбока връзка с Русия, освен чисто политическата. Така философът и богослов започна коментара на скандала около посещението на Вселенския патриарх у нас.

Според професора целият сюжет има за цел да отмести обществения фокус от истински важните теми, които Вселенският патриарх коментира по време на визитата си в България.

Вартоломей I призова към включване на българската църква в всеправославния и междуконфесионалния диалог, от които е била изолирана дълго време, напомни професорът.

Освен това патриархът подчерта, че принадлежността към православната църква е наддържавна, посочи Янакиев. По думите му етнофилетизма (неумерена привързаност към етноса в рамките на църквата – бел.ред,) е една от най-големите ереси в църквата, защото в същината си религията е обединяваща и стои над етническата и националната принадлежност.

Относно искането за връщане на църковни светини на Гърция, Янакиев подчерта, че това не е първият път, в който се настоява България да върне свещените предмети на Гърция.

Според него няма представител на гръцката държава, който да не е изявил желанието си реликвите да бъдат върнати. Богословът обаче смята, че мястото им е в храма, а не в музея.

Според него обаче ситуацията по скандала е опит да се подтикне България да залитне към руската църква.

 
Той смята, че въпросът с поставянето на Църквата ни на историческото ѝ пето място сред православните църкви е сложен каноничен въпрос.

Професорът напомни, че по времето на социализма Москва се е опитала да се превърне в нещо като "православен Ватикан" и еднолично раздаде автокефалии на всички поместни църкви в социалистическия лагер, включително и на българската.

Янакиев намира отказа на премиера Борисов да приеме Вселенския патриарх за груба грешка. Богословът определи думите на бившия министър на външните работи Кристиан Вигенин, че президентът еднолично е наградил Вартоломей I с орден „Стара планина” като „пълни лъжи”. Според него би трябвало да е ясно на всички, че президентът не взима подобни решения сам и не би могъл да връчи високото отличие без предложение от Министерството на външните работи.

 









Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 5912 |06.11.2015 Проф. Д. Вълчев: Полицаите се чувстват излъгани, но реформи трябва да има . 1| 4149 |04.11.2015 Проф. Начев: Данък „вредни храни” е стъпка към профилактика . 11| 7252 |04.11.2015 Проф. Слатински: Час по час ще режат националната сигурност . 2| 4346 |30.10.2015 Цветанов в Плевен: Трябва да продължи финансовата стабилност, постигната при управлението на проф. Димитър Стойков

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads