Реклама / Ads
27| 8597 |21.10.2020 НОВИНИ

Проф. Иван Илчев: Македонците не са ни братя, а държава със свои интереси

.
Проф. Иван Илчев
Втора среща на съвместната комисия на България и Република Северна Македония ще има на 3 и 4 декември тази година, съобщи проф. Иван Илчев. Тя ще бъде последвана от още пет през 2021 г., които ще са през два месеца. Този път обстановката в Скопие около заседанията на историците от двете страни е била по-спокойна, за разлика от тази в Охрид, каза Илчев.
 

Македонските експерти този път са се съгласили, че учебниците по история за 6-и клас трябва да се водят от обективна трактовка на изворите - пункт, по който преди е имало съгласие само за авторите. Според Илчев обаче не влязат ли поправките в учебниците, тази малка победа няма смисъл. "Македонските деца и досега учат, че прабългарите са с номадски произход. Македонските историци и да казват, че това трябва да се смени, това не се прави", заяви Илчев по Би Ти Ви.


Ученият попита реторично защо очите на всички са вперени в работата на тази комисия, след като тя е само една от 40-те точки в договора за Република Северна Македония. "Трябва да се откажем от това, че македонците са наши братя, те са държава със собствени интереси", каза ученият.


Колегите му от Р Северна Македония не искат да признаят, че Гоце Делчев произхожда от българско екзархийско семейство, както и редица други факти. Комисията по този въпрос работи бавно, каза още илчев.


1/3 от софиянци според Илчев са потомци на македонски емигранти.


Според него обаче не сме единственият случай в ЕС, в който съседни държави имат различия по исторически въпроси, и това се отразява на трактовки в учебниците им.


По-важен според него е въпросът какви ще са ползите и вредите за България от членство на Република Северна Македония в ЕС. За това обаче никой не е написал анализ, каза професорът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 6602 |19.10.2020 Проф. Петър Стоянович: Не става дума за претенция, а за доказуеми факти . 8| 5352 |19.10.2020 Иван Бърнев: Политиците смятат, че имат право да говорят каквото си поискат . 4| 5398 |19.10.2020 Иван Нейков: На всички избори пенсионната система получава крошета от политици . 33| 7569 |18.10.2020 Проф. Г. Каприев: Хората са на улицата заради корупцията и разрухата, от които някои се изхранват

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads