Реклама / Ads
3| 5164 |28.06.2016 НОВИНИ

Проф. Д. Иванов: Брекзит разруши два мита за Европейския съюз

.
Проф. Димитър Иванов
Брекзит разруши два мита за ЕС. Първият, че ЕС постоянно ще се раширява. И вторият, че ЕС в този формат е безсмъртен. Положително ще бъде ако европейските лидери си вземат урока. Това каза проф. Димитър Иванов.
 
Изумен съм от неистините, че Британия ще се разцепи, че Шотландия ще напусне, Англия щяла да стане една малка държавица. Бе направена грешка и от Пламен Орешарски . Той каза, че британската лира е девалвирала. Няма девалвация на лирата. Това означава, да е направена корекция на паунда от държавата. Има временна обезценка на паунда поради конюнктурни проблеми, посочи професорът.

Не смятам, че това е фатално за британската икономика. В средносрочен аспект Британия трябва да преструктурира своята индустрия. За да се превърне един град в столица на финансовите взаимоотношения минават години. Според него Лондон няма да загуби първото си място като финансов център на Европа.

Финансовата система на Великобритания е абсолютно ликвидна и страната няма да претърпи никакъв шок", каза той и допълни, че това е втората по-големина икономика в ЕС. "Загубата за икономиката на ЕС е огромна. Великобритания е 5-тата по-големина икономика в света. Тя успя да възвърне и да надмине предкризистни си състояния на икономиката. Страната се явява най-големият клиент на ЕС. Трябва да сме много точни за кого ще са загубите. Най-големият търговски партньор на Великобритания е САЩ, вторият такъв е Германия. Малко или много страната се подготвяше за това,  обясни още Иванов.

Ние трябва уважим суверенното решение на британския народ. Във Великобритания живеят над 170 000 български момчета и девойки. Работят и учат. Те са в университети, банки и в строителството. Дейвид Камерън заяви, че студентите ще продължат своето образование, работещите ще продължат да работят , докато стане преструктурирането. Това, което ще се случи от 1 януари 2017, започва предоговаряне с ЕС и всяка страна поотделно, в това число и България, каза още той. Ще има двустранни взаимоотношения. И затова трябва да третираме Великобритания като дългосрочен стратегически партньор. Твърдя, че и този формат на ЕС няма да просъществува дълго, каза още той.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4214 |28.06.2016 Евродепутати поискаха Брекзит още днес . 0| 4333 |28.06.2016 Борисов: Първо реадмисията и Турция, после брекзит . 1| 5094 |28.06.2016 К. Стойчев: Меркел има вина за брекзита; Ес не ни е чичко и татко . 1| 5627 |28.06.2016 Проф. Гечев: Косвените ефекти от Брекзит за България ще са значителни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads