Реклама / Ads
10| 4795 |13.10.2014 НОВИНИ

Проф. П.Иванов : По смъртност сме над Сирия, където има война

.
Проф. Петър Иванов
"В България ако даден избирател иска дадена партия да управлява, става сутринта, облича се и отива да гласува. Ако вземем за пример БСП, за която толкова много се говори, тази партия има 14-15% от гласовете. При положение, че са гласували 48.7%, те имат 7% от общия брой избиратели, даже по-малко. Това каза по bTV проф. Петър Иванов, директор на Европейския център за продължаващо обучение и заместник на Центъра за демографска политика.
 
93-94% от имащите право на глас не са изявили по законния начин, че искат БСП да е във властта. 94% не искат БСП във властта. За какво тогава ги търсите тези дъбовчета, миковчета", обърна се професорът към водещите на сутрешния блок на bTV, визирайки предишния разговор в студиото.

"Хората, които управляваха България и които я направиха най-бедната, най-неграмотната, най-бързо изчезващата държава - с 8 души на час, какво правят тук? По данни на ЦРУ сме се качили от 8-о на 6 място по смъртност - това е над Сирия, където има война. На 210 място сме по раждаемост и на първо място в света като най-бързо изчезващата нация", заяви още професорът.

Проф. Иванов показа и изследване, според което 7.9% от вота на предсрочните парламентарни избори, проведени на 5 октомври, са били купени, а други 9.3% - контролирани. Той бе категоричен, че изборите нито са били нито честни, нито справедливи, нито законосъобразни.

"Тези избори, които бяха обявени от ЦИК за честни, свободни и законосъобразни съвсем не са такива. Как може да честен вотът? Теоретично той може да е справедлив. Но как може да е справедлив, когато има феномени като Бат‘ Сали? Имаше 200 секции в Турция, а в Чикаго, където има 200 000 българи - две секции. Честно ли е? Не. Изборите бяха и незаконосъобразни, защото имаше два вида избиратели - единият с едни права, другият - с други. Едните имат право да гласуват преференциално, другите - не. (бел. ред. - в България и в чужбина) Структурата на бюлетина за изборите беше различна - за чужбина и за България. Според мен, това не е законосъобразно", каза професорът.

"Не само, че бяха криминални изборите, но в тях има елементи, които показват, че системата на здравеопазването в областта на психичното здраве в България е в плачевно състояние. Има нещо шизоидно в това само преди няколко месеца с камъни, самозапалвания и самоубийства да изпъдиш една партия и след това пак да гласуваш за нея", коментира той.

Според него огромният брой невалидни бюлетини - 218 000 - говори за купуването на гласове. Най-голям дял от купения вот - 3% или 15 000 гласа - е даден за ДПС, смята професорът.

"Има една схема, която ползва тези кръгчета вдясно за преференциалния вот като клавиатура на ПИН-код. Когато се плаща, избирателят се задължава да нанесе код - например първо, пето и осмо кръгче, и неговият човек в комисията проверява дали този избирател е гласувал, след което му дават парите."
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4384 |10.10.2014 Проф. Кантарджиев : Няма опасност от Ебола от Македония . 12| 5310 |09.10.2014 Проф. Константинов: Считайте, че Александър Методиев вече е депутат . 0| 4817 |09.10.2014 Проф. А. Тодоров: Партиите бягат от "кабинет върху жарава" . 6| 5246 |25.09.2014 Проф. Клисарова: Променяме формулата за делегирани бюджети в училищата

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads