Реклама / Ads
1| 5172 |12.05.2017 НОВИНИ

Проф. Кантарджиев за Фрог: Чака ни взрив на салмонела през лятото

.
Комарите ще дойдат след 20 дни, предупреждава пред Фрог нюз директорът на Националния център по заразни и паразитни болести. проф. д-р Тодор Кантарджиев. Той съветва комарници или тензух да се слагат на прозорците и репеленти в помещенията.
 

Трябва да се извършва обработване на водните басейни срещу комари. Тази обработка е по-ефективна от направената с хеликоптер, тъй като тя не унищожава пчелите. Комарите са под листата, а пчелите са над тях и затова лесно биват унищожавани, обяснява професорът.

 

Той предупреждава, че в момента е бумът на кърлежи и съветва тревата по градинките редовно да се коси. Да се пръска срещу кърлежи при сухо време и да се слага специален препарат върху козината на бездомните кучета.

 

„Хваща се с остра пинцета хоботчето на кърлежа под коремчето и се дърпа нагоре, така че да не се скъса. Ако се скъса, с нагрята предварително игла се вади и се слага дезинфектант – йод, спирт, ракия. Кърлежите около каналите са повече заради мишките и плъховете. При ухапване на тези места трябва да се приема антибиотик", обяснява проф. д-р Кантарджиев.

 

Той се надява заради студената зима това лято да няма тигрови комари.

„Тигровите комари виреят на по-малка от 200 м надморска височина. Те се размножават в застояла вода в дворовете и в жилищата на хората. Саксиите, вазите с вода също може да са източник на такива комари. През 2010 г. беше първият внос на тигрови комари, който си осъществи с декоративни бамбукови цветя в Созопол. След това се засегна Южното Черноморие, долината на Места, селищата около Дунава, южно от Пловдив по поречието на Марица.

 

Проф. Кантарджиев предупреждава за взривове от салмонела през лятото. Млякото, млечните произведения и храни от живоински произход задължително трябва да са в хладилника.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 5499 |11.05.2017 С. Ташев за Фрог: Заев и Джафери правят кабинет и без президента в Македония . 7| 12407 |11.05.2017 Първо във Фрог: Зверски пребиха шефа на „Легия Антимафия” . 3| 7640 |11.05.2017 Проф. Константинов: При мажоритарен вот – 160 депутати от ГЕРБ, 50 – БСП, 30 – ДПС . 4| 4338 |10.05.2017 Проф. Константинов: Никъде в Европа не се използва мажоритарна система

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads