Реклама / Ads
1| 7130 |27.06.2016 НОВИНИ

Проф. Кантарджиев за Фрог: Хламидии и трихомоназа дебнат в басейна

.
проф. д-р Тодор Кантарджиев
В басейните могат да се хванат хламидии, трихомоназа, гъбички и конюнктивит, предупреждава проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Хламидиите в епителни клетки могат да преживеят в нехлориран басейн, особено ако температурата на водата е висока. Затова къпането преди и след басейн е задължително и дамите да си сменят банския костюм, съветва медикът.
 

За да се избегнат тези опасности, басейнът трябва да е контролиран от РЗИ. Хлорът трябва да е такова количество, че хем да не дразни кожата и хем да убива всички микроби.

 

Гъбичките са навсякъде особено когато е влажно. Не трябва да се ползват общи кърпи при посещение на басейн. Колкото повече са мокри ноктите и краката, вероятността да се появят гъбички е по-голяма. Гъбичките по ноктите обикновено са след микротравма, удар или носене на неудобни обувки.

Цветният лишеи е гъбичка, която изяжда клетките, които образуват меланина. Те са по най-мазните части по кожата – между гърдите и между лопатките. Когато отидем на море, без да са излекувани, кожата почернява, а те остават бели. Лечението трябва да е започнало през пролетта.

 

Трихомоната може да се срещне в минерални басейни, които не са хлорирани и температурата на водата е висока. Затова къпането след и преди басейн също е задължително.

 

Басейновият конюнктивит е хламидиална инфекция на окото. Гонореята може да предизвика същото заболяване, но много по-рядко в неустойчива външна среда. Хламидията може да е устойчива в такава среда, защото се крие в епителните клетки.

 

Морето крие в много по-малка степен рискове от тези заболявания. Това се дължи на антимикробните свойства на морската вода. Капаните са по плажовете, които не са под контрола на РЗИ.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 11246 |24.06.2016 Весела Чернева за Фрог: Въвеждат визи за работещите българи във Великобритания . 28| 7866 |24.06.2016 Калфин за Фрог: Нищо за българите във Великобритания не се променя от утре . 21| 7261 |23.06.2016 А. Саве за Фрог: Инфантилизмът на Борисов и Йоханис лъсна при казуса с флотилията . 3| 4161 |23.06.2016 Проф. Пилософ: Не е вярно, че Фондът за лечение на деца не работи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads