Реклама / Ads
0| 3976 |20.02.2017 НОВИНИ

Проф. Кантарджиев: Не очакваме нова вълна от грип

.
В този момент случаите на грип са около 3 пъти по-малко и имаме 10 пъти по-малко материали за тежко болни хора, има само 1 доказан случай на H3N2 който е щамът, характерен за тази година.
 
Това заяви  директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. д-р Тодор Кантарджиев по повод има ли грипна вълна в ефира на БНТ.

Щамът Бонзано е характерен за тази година, щамът започна с около месец по-рано. В средата на февруари болните намаляха и не очакваме някакъв серизен пик”, каза още той като препоръча да продължаваме с хигиенните навици - да си мием ръцете и т.н.

Щамът, който предизвика епидемията в Европа и България е по-различен от този, който е във ваксината. Обикновено щамовете, които циркулират в южните части се включват във ваксината, каза още експертът и посочи, че ваксините вече няма да са срещу 3 вируси, а срещу 4 щама.

„Тези, които ни заливат сега не са тези тежки грипни вируси, които имат усложнения. Те са неприятни. Тече ти носът, будиш се през нощта. В големите градове сме им свикнали, в малките населени места са по-малко”, каза още той.

Той разказа и за стафилококите. „Една от нашите министърки ме попита защо само стафилококи се откриват, казвам г-жо, това е първата глава от учебниците. При 6 взрива, след около месец стига при нас за изследване и се оказва, че 5 от стафилококите не бяха токсиногенни, т.е. не са причинители”, каза той. По думите му те са около носа и очите ни, и ако си пипнем лицето, може да ги пренасяме. Това е опасно, ако сме в болница.

След тежка вирусна инфекция 2 месеца имунитетът е намален. Трябва разнообразна храна, И трябва да се има предвид, че когато започне цъфтежът на растенията, прашецът води до алергизиране, предупреди той и допълни, че заради отслабения имунитет, вероятността за отключване на алергия е по-голяма.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 4972 |13.02.2017 Проф. Иво Христов: Навлизаме в тежки международни турболенции . 12| 7761 |12.02.2017 Проф. Иво Христов: Хайде да направим нещо . 1| 4008 |08.02.2017 Проф. Дуранкев: Обещанията за по-високи заплати и пенсии са фантазии . 6| 4605 |07.02.2017 Проф. Л. Иванов: Марешки може да е лидер на новото Българско възраждане

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads