Реклама / Ads
23| 7129 |11.11.2018 НОВИНИ

Проф. Константинов ни баламосва, че ни завиждат 7 млрд души, ядем на корем и имаме много коли

.
Проф. Михаил Константинов.
Проф. Михаил Константинов за пореден път обясни, колко добре живеят българите и колко много е направила властта за тях. Приказките, че на Запад някои цени са по-ниски от България, а заплатите два и три пъти по-високи са глупости на търкалета. Тук цените са много по-ниски. Освен това българите получават и доходи от сивия сектор, които не са отчетени от статистиката. Живеем много по-добре отпреди няколко години.
 

Средната работна заплата в България вече е 51% от средната за Европа. Българите живеят добре, но искат още. Това заяви по Нова тв проф. Михаил Константинов. Шефът на държавната компания „Информационно обслужване“ е категоричен, че българите живеят добре, но все недоволстват, защото искат да живеят като най-развитите страни. Хората в някои африкански страни няма какво да ядат, а у нас се изхвърля храна. Ние сме доста по-добре от това, което сочи статистиката. Стандартът ни е практически над 50 на сто от средноевропейския, но недоволстваме. Ние сме като Чехия, Словакия и пр. Скоро ще стигнем 75-80%, а след време, дай Боже и 100% развитите в Европа.

По-страшно е нещо друго - сушата. Очертава се изключително сушава зима. В момента нивото на високопланинските езера за първи път спада с около метър, в Рила и в Пирин. Ако водата силно намалее, това ще удари реколтата и тогава можем да говорим за повишаване на цените на храната, алармира проф. Константинов.

 

С 3000 лева на месец четиричленно семейство би могло да живее нормално, смята проф. Константинов.

 

"Българите изхвърляме много храна. Преди 11 години, когато влизахме в ЕС живеехме 4 пъти по-бедно. В момента повече от 2 пъти сме увеличили нашия стандарт. Когато българите твърдят, че нямат, то това е вярно. Човек винаги иска повече, но е факт, че живеем по-добре от преди 10 години", констатира професорът. "Светът се храни от зърнопроизводството. 1 - 2 лоши реколти и ще настъпи световен глад. За съжаление навлизаме в много лош климатичен период и не си даваме сметка. Само една лоша година в България и ще стане страшно", обяснява проф. Константинов.

 

Михаил Константинов е ловък анализатор, който умее да интерпретира цифри и статистики до степен на манипулиране, за да изглеждат като реклама за постигнатото от управлението. Обективността му обаче е под въпрос. Защото заема добре платена ръководна длъжност в печеливша държавна структура като Информационно обслужване, а съпругата му работи в най-високоплатената държавна фирма Ръководство „Въздушно движение“ – РВД, където средното възнаграждение преди две години е било 8500 лв на месец.

 

Дествителността обаче е по-ралична от розовата картина, която обрисува Константинов.

 

Според данните на Евростат средната работна заплата в страната ни е 385.47 евро в началото на 2018 г.,  което е 4.6 пъти по-малко от средното за Европа, където тя е размер на 1775 евро и с около 15 евро под средното заплащане в Румъния.

Средната заплата в страната ни е най-ниска, но по притеснителното е, че тя е над два пъти по-ниска от средното възнаграждение в страни като Естония, Унгария, Чехия, Словакия, Полша и дори Турция, която не е в ЕС. Данните са от Eurostat, energy.eu.

Най-високата минимална заплата е в Люксембург, средната заплата е най-висока отново в тази страна при ниво от 3 923 евро.

За да сравним стандарта на живот у нас въз основа на средната заплата ще съпоставим колко литра от най-масовия бензин купува тя във всяка една от разглежданите страни. На тази основа разликата с втората най-близка до нас страна – Румъния се раздаличава значително, като една средна заплата у нас купува 295 литра бензин, на фона на 392 литра в северната ни съседка, или с 33% повече.

Тук разликата се явява още по-голяма поради факта, че освен с по-високи средни заплати, румънците се отличават и с по-ниска цена на бензина.

 

Колкото до "сивия сектор", проф. Константинов отлично знае, че в България той е най-голям в ЕС и е проблем на държавата, а не на гражданите.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 3976 |10.11.2018 Проф. Искра Баева: Трябва да канализираме национализма в градивна посока . 0| 5215 |08.11.2018 Проф. Георги Михайлов за Фрог: Намалих дълговете на болницата, заради която ми искат имунитета . 4| 4750 |08.11.2018 В бъдеще ще купуваме коли, карани от светци, прогнозира Стефан Константинов . 1| 3758 |08.11.2018 Проф. д-р Владов: Да възстановим донорството, да се определи център за белодробни трансплантации

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads