Реклама / Ads
21| 5696 |23.11.2013 НОВИНИ

Проф. Константинов: Купените гласове не променят вота

.
Източник: Булфото
Купуването на гласове не променя изборния резултат. Това обяви изненадващо един от най-големите критици на търговията с вота на избирателите проф. Михаил Константинов в предаването „Факторът Кошлуков” по TV7.Той мотивира тезата си с факта, че гласове пазаруват всички партии.
 

"Големите политически сили, разполагайки с повече пари, пазаруват повече и „така съотношението се запазва”, допълни той. Според математика в крайния изборен резултат е сигурно, че може да настъпи промяна само за някоя партия, „ако тя си позволи да не купи гласове”.

В коментар около кръглата маса за обществените нагласи към продължаващите протести срещу правителството на Пламен Орешарски и проф. Константинов, и политическият психолог Антоанета Христова заявиха, че „кабинетът няма да падне”. Христова вижда проблем в това, че протестът е бил „имплантиран с лица, свързани с групата, срещу която хората протестират”. Социологът Кольо Колев смята, че протестът не среща по-масова подкрепа, защото не се вижда политическа алтернатива и хората разбират, че връщането на ГЕРБ в управлението не може да бъде смяна на морала и на системата.

„Това, което ме учудва, е, че протестът не можа да се развие. Аз самият не се почувствах толкова вдъхновен и тази година не ми се викаше, не ми стига една стъпка”, призна проф. Константинов, известен със своята принадлежност към „синята идея”. Той припомни, че при протестите и през 1990, и през 1997 г. се е знаело кой идва на власт.

Михаил Константинов не вижда решение и в мажоритарната избирателна система, тъй като партиите пак ще посочват мажоритарните кандидати. Той посочи, че от 28-те държави на Европейския съюз само две имат чисто мажоритарни системи, а в 21 от тези държави избирателната система е същата като в България. „Едно към едно”, подчерта математикът
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 6057 |18.11.2013 Проф. Иван Илчев връща студентите в аулите . 108| 9169 |04.11.2013 Проф. Людмил Георгиев: Ако Орешарски подаде оставка, отиваме към гражданска война . 6| 6933 |04.11.2013 Проф. Ивайло Дичев: Протестът е като велосипед - или вървиш напред, или падаш . 49| 5518 |01.11.2013 М. Константинов: Политиците да сядат да се разбират; няма децата да ни оправят!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads