Реклама / Ads
16| 7349 |08.12.2013 НОВИНИ

Проф. Константинов: Сегашното мнозинство ще се върне на власт

.
Проф. Константинов
Който си мисли, че новият Изборен кодекс ще промени българската политическа система, той се лъже, предупреди в предаването „Тази неделя” по bTV математикът и бивш член на ЦИК проф. Михаил Константинов, според когото „и старият кодекс си е много хубав”.
 

 

„Статуквото ще се възпроизведе не заради кодекса, а заради това, което се предлага на политическия пазар”, коментира Константинов, според когото политическата промяна може да дойде само от избирателите и тяхната взискателност към избраниците.

 

„Българинът трябва да се научи, че ако не гласува, ще получи това. Българинът трябва да се научи да бъде активен, за да промени собствения си живот”, категоричен бе проф. Константинов.

 

Той обясни малката вероятност малки партии да влязат в парламента не с бариерата от 4%, която според него е важен параметър и е пропорционален, а с това, че „всички пасат на едно и също електорално поле”. „Ако пуснете 50 малки партии и още 100 независими кандидати в полето на 500 000 души извън електората на големите партии, няма как някой да влезе в Народното събрание”, обясни математикът.

Той определи като разумно предложението на БСП за намаляване на прага на преференциалното гласуване от 15% в момента на 7%, но изрази убеденост, че коалиционният партньор ДПС никога няма да се съгласи. В същото време, обясни Константинов, левицата няма да приеме  предложената от ДПС отмяна на принципа за уседналост. „Кой ще надделее е политика на компромиси, но накрая ще има стискане на ръцете”, смята Михаил Константинов. Той прогнозира, че бариерата за преференциалния вот ще бъде свалена на 8-10%, но по думите му, опитът показва, че бариера над 5% не действа.

 

Проф. Константинов изрази скептицизъм, че новият Изборен кодекс ще реши проблемите с търговия с гласове и изборния туризъм. Той обясни, че и в настоящия кодекс са предвидени сериозни наказания, но престъпления продължават да се извършват. По думите му, търговия ще има, докато „има кой да продаде гласа си”.

„Власт се сменя с бюлетини и с калашници. Една членка на ЕС не може да мисли за втория вариант”, категоричен беше професорът. По думите му, протестите не получават широка подкрепа, защото „искат само първа стъпка”.

 

Според него е необходим сценарият от 1997 г. – „да знаем, като махаме тия, кои ще сложим после”. „Тук е такава зверска липса на алтернатива, че сегашното мнозинство със сигурност ще се върне”, прогнозира той.

 

Михаил Константинов обясни, че в България е необходимо свикването на Велико народно събрание с една единствена цел – да унищожи само себе си като институция. Професорът припомни, че ВНС е въведено като институция на Кръглата маса през 1990 г., а „сега само се чудим как да го махнем”.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 32| 7458 |05.12.2013 Проф. П. Павлов за Фрогнюз: Историята ни не е придатък! . 46| 6022 |04.12.2013 Проф. Кръстьо Петков: Успеят ли протестите, идва плутархия . 21| 5724 |03.12.2013 Проф. Димитров: Моллов е фантазьор - пчелар без образование . 22| 6285 |03.12.2013 Проф. Константинов: Пресилено се сравняваме с Украйна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads