Реклама / Ads
10| 5757 |01.04.2014 НОВИНИ

Проф. Константинов: Вотът ни няма как да се контролира

.
Проф. Михаил Константинов
До този момент преференцията в България не е сработвала заради прекалено високия й праг. Очаквам 150 хил. гласа да е националната квота за излъчване на един депутат за влизане в Европарламента. Политиците да си подчертаят дебело това число.
 

Това коментира математикът проф. Михаил Константинов в студиото на бТВ и добави, че очаква увеличена избирателна активност, сравнена с предишната година.

Професорът предупреди, че очаквана от него грешка при гласуване с новите бюлетини е да се отбележи само дясното поле за преференция, без да се избере предпочитаната партията, която е в лявото каре на бюлетина. Тогава тя би била невалидна.

Депутатът от КБ Татяна Буруджиева коментира, че на Евроизбори отива предимно да гласува твърдият електорат на партиите. Тези личности, които са в евролистите са познати, няма тепърва да ги популяризираме.

Няма как българският вот да бъде контролиран, предупреди Константинов, въпреки че бюлетините имат номер. Ако държите да получите пари за вота ви – вземете ги и гласувайте както желаете, гласувайте на пук, призова Константинов. Той предупреди, че ще бъдат направени опити хората да бъдат заплашвани, че благодарение на този номер вотът им може да бъде проверен, а тези номера са нещо друго.

Този път и чавка и „X” ще бъдат приемани за отбелязване на вота. Това е така, защото на последните избори най-голямата част от невалидните бюлетини е била заради това, каза Буруджиева.

И двамата гости коментираха, че продължава да е необходимо списъците да бъдат изчистени. Има 1 млн. и половина хора в чужбина, за които не се води никакъв регистър и не е ясно кои са починали.

Има места, където избирателните списъци надвишават като брой изобщо живеещите в дадена област, коментираха още гостите в студиото.

Буруджиева коментира, че датата за евроизбори е много неудобна, тъй като това е време, в което много хора отиват на гурбет, датите съвпадат и с абитуриентските балове.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 18| 5598 |25.03.2014 Проф. Константинов: ГЕРБ и ДПС могат и правителството да свалят . 4| 4965 |24.03.2014 Проф. Марков: Законът е против референдумите . 9| 5153 |24.03.2014 М. Константинов: Нашите политици са с взет акъл . 2| 4957 |23.03.2014 Оперираха пребития мъж в района на НДК, животът му е в опасност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads