Реклама / Ads
0| 5680 |23.04.2016 НОВИНИ

Проф. Константинов: Задължителното гласуване няма да е задължително

.
Проф. Михаил Константинов
Задължителното гласуване няма да е задължително, защото няма санкции. С квадратчето „Гласувам против всеки” може да се убият малките партии, коментира пред Нова телевизия проф. Михаил Константинов.
 
Може би ще гласуват още 300-400 000 души и то главно, за да използват възможността да гласуват против всички партии, допълни той.

„Всичко това, което се разигра в българския парламент се нарича „много шум за нищо“. Повечето от предложените неща се върнаха на обратното“, допълни математикът. По думите му, да се гласува в чужбина само в посолства и консулства ще доведе от Турция вместо 50-60 000 гласа, 5000. Така ще се намалят 10 пъти гласовете не само от Турция, но и от другите страни.

„Не съм съгласен, че 3 седмици е къса предизборна кампания. Късите кампании имат и своите добри страни, не могат дълго време да се говорят глупости. Повечето хора на края на този месец на предизборна борба, като видят, че някой им говори глупости, цък телевизора и отиват да гледат някакво порно. Нашият избирателен кодекс не е лош с нищо повече от съседните“, обаясни проф. Константинов и добави, че допълнителен цирк е референдумтът и президентските избори да са разделени.

Независимият депутат Велизар Енчев пък заяви, че въвеждат задължителното гласуване, но никой не говори за това, че паралелно с промяната в ИК трябва да се направи и промяна в Закона за политическите партии.

„При задължително гласуване, държавната субсидия за партиите трябва да се намали, аз предлагам от 11 лева на глас, тя да стане 5 лева на глас“, посочи Енчев и обвини лидерът на НФСБ Валери Симеонов, че се гордее с нещо, от което трябва да го е страм.

„За три седмици Патриотарският фронт (Патриотичният фронт) внесе три неща, които са достойни за Северна Корея – задължителната военна служба, задължителни пръстови отпечатъци за болничните заведения и задължителното гласуване. Той посяга на демокрацията“, коментира независимият депутат. Според него в пленарна зала нищо не се решава, всичко се решавало в кабинета на Цецка Цачева. По думите му България с това законодателство е Северна Корея.  




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4676 |22.04.2016 Бойко Борисов се обяви против задължителното гласуване . 0| 3959 |22.04.2016 ДПС се готви да атакува КС заради задължителното гласуване . 0| 5372 |22.04.2016 Проф. Пилософ: Конспиративни тези се тиражират за Фонда за лечение . 0| 4485 |21.04.2016 Филип Попов: Задължителното гласуване не може да се обезпечи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads