Реклама / Ads
16| 12160 |14.10.2020 НОВИНИ

Проф. Коста Костов: Има постковид синдром, който включва недостиг на въздух и умора

.
Проф. Коста Костов
Очертава се болест, която ни гледа в страничното огледало-синдром на остатъчни промени след ковид. Те са най-малко 30. Най-честите два симптома са недостиг на въздух и умора. Продължаваме да сме в помощ на колегите. Работим усилено, чакаме нови данни, редактираме старите. Нищо неочаквано, влизаме в отрито море, вълнението е по-голямо, започнаха да нарастват инфектираните. Надявам се лодката в открито море да се окаже херметична.
 

Това каза пулмологът проф. Коста Костов по БТВ за развитието на коронавируса у нас.

Нека да не се държим като героите от онази приказка за нероден Петко.

 

Нека да отворим прозорците, за да може слънцето да огрее в цялата къща. Не мисля, че трябва да се налагат по-строги мерки за пандемията. Множество проучвания доказват, че трите важни мерки-дезинфекция, дистанция и носене на маски, са достатъчни. Не съм привърженик на строгите мерки. Имам симпатия към носене на маски. Дори и най-лошите предпазват. По време на епидемия маските категорично помагат.

 

Надавам се да не се случи втора изолация. Но страните в Европа са богати. Ние лекарите, трябва да мислим за здравето, а управляващите трябва да мислят за икономиката. Мерките в Германия са по-строги. Там в час носят маски. Арогантно е да не носиш маска на закрити обществени пространства.  

 

В НОЩ липсват терапевти, пулмолози. Крайно време е експертите да говорят, а не хирурзи да говорят за бял дроб. Постковид синдром очертава болните, които излизат от активното заболяване. Те се дължат на структурни промени. Това е симптомен комплекс с две структури-остър синдром-развива се 3 седмици след изписване. Хроничният ковид е остатък след 12-та седмица. Очертава се болест, която ни гледа в страничното огледало-синдром на остатъчни промени след ковид. Те са най-малко 30.

 

Най-честите два симптома са недостиг на въздух и умора. Пациентите усещат физическо безпокойство. Този синдром засяга и тези, които са прекарали и леко болестта.  Щетите върху белия дроб са остатъчни фиброзни промени. Синдромът не е илюзия. Лекарите трябва за забавлява болния, докато природата си върши работата. Аз не бих приложил медикаментите, които са приложени при Тръмп.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 5790 |13.10.2020 Коста Филипов: Захариева играе лошото ченге в отношенията със Северна Македония . 29| 6148 |12.10.2020 Проф. Асен Балтов за маските на закрито: Дяволът чете евангелието както си иска . 15| 5255 |11.10.2020 Проф. Тодор Кантарджиев: Затваряне няма да има. Областените щабове взимат мерки според данните . 21| 5088 |10.10.2020 Проф. Витанов: Здравната система може да издържи до края на октомври

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads