Реклама / Ads
7| 5191 |27.10.2020 НОВИНИ

Проф. Коста Костов: Консумираме ефекта от старта на учебната година

.
проф. Коста Костов
Очаквано стигнахме до тази ситуация. Задълбочено проучване сочи, че след като се отворят училища, ръстът на новоефектираните е минимум с 25%. В момента консумираме най-вече ефекта от започването на учебната година. Сега е моментът да преосмислим нашето отношение към мерките. Това, което се случва с училищата, е мек модел на т.нар. “опит”да придобием обществен имунитет. Този имунитет се проваля.
 

Това заяви в ефира на Българското национално радио пулмологът проф. Коста Костов, който бе председател на временно сформирания Експертен медицински съвет в началото на епидемията от COVID-19 у нас.

 

Той посочи, че приемането на локални мерки е адекватно, тъй като ситуацията в различните части на страната е различна.

 

“Където не може да се спазва дистанция, трябва да бъдат въведени ограничения. Такива места са стадионите, нощните заведения. Нищо няма да загубим, ако временно спрем възможността да спрем събирането на много хора на едно място. Но държавата да помисли да компенсира тези собственици”, призова пулмологът.

 

Проф. Костов подчерта, че сме се провалили като общество, "което не можа да осъзнае да наложи на политиците решение за адекватни мерки“.

 

“Не вярвам в конспирации, вярвам в науката… С мерки жертвите ще са много по-малко. Проучване сочи, че ако отсега нататък до февруари 2021 година не се спазват никакви противоепидемични мерки, САЩ ще загуби 1 млн. души, ако се наложат рестрикции, ще загубят 500 000 души. Ако към тези рестрикции се наложи стриктно носене на маски, ще спечелят още 100 000 живота“, смята проф. Костов.

 

По думите му пълната блокада не е решение, а ако се наложи нова национална карантина, тя трябва да е не по-малко от 60 дни, за да има ефект. Това обаче би нанесло както икономическа, така и психическа щета върху всички.

 

Проф. Костов подчерта, че вече сме на границата на възможностите на здравната система, “а те не са много“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 6495 |27.10.2020 Проф. Асен Балтов: Апелирам за по-строги мерки. Ситуацията е близка до критичната . 7| 5234 |26.10.2020 Проф. Димитър Иванов: Влизаме в дългов капан с Бюджет 2021 . 46| 10431 |25.10.2020 Проф. Коста Костов: Премиерът е рисков, има лека форма на затлъстяване . 20| 5280 |25.10.2020 Проф. Витанов: Доста райони ще са с много заразени, няма да е добре това, което ще се случи през ноември

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads