Реклама / Ads
3| 9139 |22.03.2019 МИСТЕРИИ

Проф. Куюмджиев заплашен с уволнение заради Менда Стоянова

.
Юлиан Куюмджиев
Професорът в Пловдивската музикална академия Юлиан Куюмджиев бе заплашен с уволнение от ректора на вуза заради публично изразено несъгласие с присъждането на званието ”Почетен доктор” на Менда Стоянова. Той бе наказан с ”Предупреждение за уволнение”. Година по-късно, натискът продължава. ”Сега отново съм наказан с ”Предупреждение за уволнение”, пише Куюмджиев до няколко медии.
 

Вижте пълния текст но отвореното писмо на проф. Юлиан Куюмджиев до министър Красимир Вълчев:


ОТВОРЕНО ПИСМО

от проф. д-р Юлиан Куюмджиев

преподавател в АМТИИ "Проф. Асен Диамандиев"− Пловдив


"Уважаеми господин министър,

 

С настоящото писмо Ви уведомявам, че се отказвам от по-нататъшното си участие в Националното състезание "Ключът на музиката", организирано от МОН, като председател на Националната комисия.

Писах Ви на 6 март, но Вие нито ме приехте, нито ми отговорихте, нито потърсихте начин да се свържете с мен. Вярно е, че аз съм обикновен професор, а Вие – министър. Но все пак Вие сте съвсем наясно със случая.

През 2017 година аз не гласувах за присъждането на званието "Почетен доктор" на АМТИИ на г-жа Менда Стоянова. Изказах и публично мнението си. Не бих го променил и сега. Титлата "Почетен доктор" е несъвместима с политическото нагаждачество.

Преди една година бях наказан с "Предупреждение за уволнение". Тогава Ваш зам.-министър подписа писмо от името на МОН, в което се твърди, че министерството е "извършило проверка" по подаден от мен сигнал. Всъщност проверка нямаше, но на 13 април м.г. аз вече бях наказан. Саморазправа с този, който е дръзнал да се усъмни в "непогрешимостта" на ректора. По-късно Вие назначихте проверка и тя установи нарушения в АМТИИ, които Вие изнесохте на 11 май м.г. по време на парламентарния контрол. Но аз продължавах да бъда наказан. И едва в края на май "великодушно" наказанието беше отменено, но не защото съм прав, а защото... нямам други нарушения.

Сега отново съм наказан с "Предупреждение за уволнение" (за втори път в рамките на по-малко от година). Този път ("случайно") и на съпругата ми е наложено същото наказание. Впрочем тя също не е гласувала за г-жа Менда Стоянова. И двамата не сме изслушани преди налагането на наказанието, макар че по Кодекс на труда това е задължение на работодателя.

Наказанията са ни наложени не за да уплашат нас, а за да сплашат останалите. Това означава, че се връщаме доста години назад – във време, което сега се изучава като част от българската история.


Явно Вие не искате да се ангажирате с прекратяването на тази саморазправа и у мен остава усещането, че над ректора има политически чадър. Зная, че ще ми отговорите – има академична автономия. Но академичната автономия не означава нито ректорът да има абсолютна власт, нито академичните норми да обслужват политическата конюнктура.

 

Ето защо аз не виждам основание да продължа работата си в Националната комисия на Националното състезание "Ключът на музиката", чийто последен кръг ще се проведе в АМТИИ на 23 и 24 март. Вече седма година съм председател на тази комисия (през последните две назначен със заповед от Вас) и имам принос в организацията и провеждането му. Включен съм като председател не за да си правя биография, каквато имам (https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%AE%D0%BB%D0%B8%D0%B0%D0%BD_%D0%9A%D1%83%D1%8E%D0%BC%D0%B4%D0%B6%D0%B8%D0%B5%D0%B2), а защото притежавам необходимия професионализъм и компетентност.

Може би сега вече ще бъда отстранен от АМТИИ за "уронване престижа" на академията. (Но по-важното е, че в нея ще остане портретът на г-жа Менда Стоянова...). Искам обаче да Ви обърна внимание, че между престижа на едно висше училище и престижа на неговия ректор има разлика. Понякога доста голяма.

 

22 март 2019 г.


Проф. д-р Юлиан Куюмджиев"

 

Юлиан Куюмджиев е български музиколог, преподавател и автор на книги в областта на музиката. От 1984 г. е хоноруван преподавател в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, от 2005 г. е доцент, а от 2013 г. е професор.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 7338 |20.07.2018 Проф. Слатински отговаря с ирония на заплахата към него . 2| 7081 |24.02.2018 Проф. Начев: НЗОК де юре е независима, но де факто никога не е била . 3| 9946 |11.12.2017 Проф. Слатински: Някои се облажиха, сметката за Хитрино не излиза . 0| 5682 |24.10.2017 Мрежата на университета ”Кеймбридж” блокира заради дисертация на проф. Стивън Хокинг

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads