Реклама / Ads
1| 5252 |01.10.2018 НОВИНИ

Проф. Лъчезар Трайков: Реформата в здравеопазването е уравнение с три неизвестни

.
Неврологът проф. Лъчезар Трайков
За да се случи здравната реформа и предлаганата нова визия за здравеопазването първо трябва да се премахне голямата пропаст между пациенти и лекари създадена изкуствено от усещането, че нещо трябва да бъде спестено или икономисано.
 

Предложението на Министерството на здравеопазването и министър Кирил Ананиев за  допълнително заплащане на зравна здрастраховка коментира в предаването "Лице в лице" проф. Лъчезар Трайков. "Реформата в здравеопазването е уравнение с три неизвестни", каза той.

 

Според мен, досегашният модел не бива и не може да съществува повече. Здравеопазването ще става все по-скъпо. Така бързо се развиват технологиите в медицината, че здравеопазването ще става все по-скъпо. Ако някой си въобразява, че ще стоим на цените отпреди десет години, няма да се случи точно така. И медикаментите се промениха като цени, и услугите, и изследванията. Естествено, и възможностите се увеличиха. Аз съм щастлив като лекар, че работя днес, а не преди 20-30 години. Тъй като възможностите ми за точна диагноза се увеличиха многократно. За мене това е голямо удоволствие, но струва пари, казва проф. Лъчезар Трайков.

 

"Трудът на лекаря не съществува реално, няма го в разчета на клиничните пътеки. Има изследвания, медикаменти и други необходими услуги, но трудът на лекаря не е включен. Пациентът може да прочетат и да научат всичко за пътеките, така се формира убеждението за всичко което влиза в клиничната пътека, но също така се вижда, че там труд няма. За него става логично, че ние икономисваме от изследвания, за да имаме заплата. Срещу лекаря застава пациента с голямата си болка и с нагласата, че нещо му се спестява и нещо му се икономисва, това е голяма пропаст. Стига се до пререкания, до повишване на тон. Тази фрустрация трябва да изчезне, не трябва да я има", обясни сегашната здравна система и необходимостта от реформа проф. Трайков.  "Трето поколение лекар съм и не мога да повярвам, че лекар може да направи нещо, което да навреди на пациент, но тази фрустрация я има", допълни той.

 

Според него лекарите могат да зачеркнат политически разлилчия, личностни и кариерни стремежи, защото тях ги обединява Хипократовата клетва.  "Дано да издържи министъра и екипа му", коменитра още проф. Трайков, който беше категоричен, че реформа трябва да има.

 

Според проф. Трайков втория модел, който предлага министерството на здравеопазването е сходен с този, който използват във Франция и работи перфектно. Там има една задължителна система, чрез която се покриват към 60 % от разхода. От там насетне е допълнителна застраховка, която е 1% от заплатата всеки месец, което дава възможност всичко да е безплатно.

 

"Младите колеги се опитвам да ги убедя, че медицината не е само гонене на пътеките от сутрин до вечер. Ако правим това ще съсипем медицината. Опитвам се да ги науча от една клинична пътека да направят публикация в добро издание",  отбеляза още проф. Трайков.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 4623 |27.09.2018 Трайчо Трайков: Не мога да разбера, коя част от активите ми са незаконни . 2| 3903 |27.09.2018 Проф. Балтов: Трябва да се натрупат пари преди да се въведе новия здравен модел . 10| 6229 |26.09.2018 Проф. Иво Христов: Пред ООН Тръмп прочете некролога на Европа . 0| 4061 |18.09.2018 Проф. Пламен Нинов e предложен за временен директор на НИМХ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads