Реклама / Ads

3| 3421 |02.03.2021 НОВИНИ

Проф. Леандър Литов: 7 месеца не сме получавали финансиране за лекарството ни срещу COVID

.
Проф. Леандър Литов Източник: БГНЕС
7 месеца не сме получавали финансиране и това много ни забавя. Работим в доста ограничени условия. Изискват се ново оборудване и по-специални консумативи, за да се провеждат експериментални изследвания, тъй като вирусът е нов и непознат.

Това каза пред БНР проф. Леандър Литов от Софийския университет "Св. Кл. Охридски", който ръководи екип от учени, работещи по откриването на лекарство срещу COVID-19. 

 

"Правителството навреме реагира на предизвикателството и през май беше обявен конкурс, който се проведе в стегнати срокове. Беше осигурено финансиране в размер на 1,8 млн. лева за проектите, които са одобрени. Имаше проекти, които попаднаха под линията на финансиране, а бяха качествени, затова бяха добавени допълнително 1,4 млн. лева. Тези общо 3,2 млн. лева бяха добавени в бюджета на Фонд "Научни изследвания". Но в края на годината бюджетът се занулява и парите бяха върнати в централния бюджет. Има решение на Върховния административен съд от 26 февруари и ще трябва време отново да се заделят тези средства", обясни той.

 

Проф. Литов подчерта, че министър Красимир Вълчев ги е уверил, че финансирането за проектите ще бъде осигурено.

 

"Работим в две направления - ще се опитаме да блокираме два от протеините, които произвежда коронавирусът вътре в клетката, и които отговарят за това, че се блокира клетъчната реакция срещу инвазията на вируса. Ако намерим някаква нова молекула или нещо, което е известно, но върши работа - да блокира тези два протеина на вируса, ние ще позволим клетъчният имунитет да се справи с атаката на вируса. Второто направление е да се намери начин да се подтисне т.нар. цитокинова буря. Оказа се, че едно добре познато лекарство, което се прилага широко в практиката като антикоагулант, може да потиска развитието на цитокинова буря,  Ако се окажем прави, подходът ще доведе до съществено редуциране на броя на пациентите, които постъпват в болница и на тези, които имат фатален изход".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 1| 2586 |02.03.2021 Проф. Балтов: Зелени коридори няма, защото стартира ваксинацията на СИК и РИК . 9| 3006 |28.02.2021 Проф. Бобева: Бизнесът се справи, въпреки кризата и символичните помощи . 24| 6935 |27.02.2021 Проф. Михайлов: Качествата на руската ваксина са много добри, според най-голямото медицинско списание в света . 17| 3074 |27.02.2021 Проф. Балтов: Вероятно утре възстановяват имунизацията в първите четири фази

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ