Реклама / Ads
3| 4891 |13.09.2018 НОВИНИ

Проф. Славова за Фрог: Вдигането на съдебните такси руши доверието в управлението

.
проф. Мария Славова
Нищо не може да оправдае вдигането на съдебните такси. Ако защитата на правата на гражданите и на техните организации е ценност за обществото, нямаше да има по-високи такси. Това заяви пред Фрогнюз Мария Славова, професор по административно право и и д-р по административно право и административен процес.
 

Няма съмнение, че вдигането на съдебните такси работи в обратната посока.  Повишаването на цената на достъпа до съда е възпрепятстване на правосъдиетото, посегателство върху правото на защита на всеки гражданин.

Българският парламент повишава таксите именно в административното правораздаване, където е съприкосновението на гражданите с държавата. Това означава, че се посяга на правосъзнанието на гражданите. И без друго авторитетът на съдебната власт не е особено висок, и без друго нашите заплати са най-ниски в ЕС, и без друго нашата раждаемост е най-ниската… На какво отгоре ще повишаваме таксите там, където е най-чувствителното място, където гражданите се обръщат към съда като вопъл срещу несправедливостта?

 

Юристите, които оправдават промяната на АПК, се опитват да използват псевдоюридически аргументи и да заблуждават гражданите като сравняват административните такси с таксите на гражданския процес, където има правен интерес, изразен в пари или имоти.

 

При административното правораздаване гражданите дръзват да се оплачат от държавата и затова такси изобщо не трябва да има. От приемането на АПК през 2006 г. до сега таксите са били ниски и гражданите са свикнали с тях. Аргумент в полза на вдигането на таксите в момента няма. Дали управляващите искат да откажат хората от надеждата за справедливост?!

 

Ако гражданинът злоупотребява със своите права, има процедура да не се допуска неговата жалба. Тази процедура се практикува и днес. Основната ценност е повишаването на правосъзнанието и гражданите да вярват в своя съд и в своята държава. Повишаването на таксите ги праща в ъгъла на бездържавието, отказва ги от правосъдието - и то пред избори – европейски и местни.

 

Аргументът, че са натоварени съдиите е нелицеприятен. Ако са натоварени, да освободят постовете си, има толкова много желаещи за тях, завърши проф. Славова.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 12853 |13.09.2018 Само във Фрог: Голям алкохолен бос предложил Александър Манолев за транспортен министър . 9| 14489 |13.09.2018 Петър Чолаков за Фрог: Не президентът бави оставките на тримата министри, а ГЕРБ . 0| 3881 |13.09.2018 Не пациентът, а парите са акцент в здравеопазването, смята проф. Иво Петров . 15| 6842 |12.09.2018 Мария Капон за Фрог: Борисов нехае за благосъстоянието на хората

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads