Реклама / Ads
11| 7186 |05.02.2020 НОВИНИ

Проф. Ал. Маринов: САЩ се напънали и родили мишка за поставения в ”черния списък”

.
Александър Маринов
Политологът проф. Александър Маринов коментира пред БНР, че поставеният в ”черния списък” на САЩ като корумпирано длъжностно лице съдия от спецсъда Андон Миталов поражда шеговита перифраза: ”Великите скалисти планини се напънаха и родиха мишка.”
 

По думите му се е очаквало да бъде посочено име на човек от нива, на които се вземат важните решения в държавата.

 

"Трябва да сме много наивни, ако смятаме, че американците ще избират своите "мишени" с оглед благото на българското общество. Те имат свои интереси и преследват свои цели", настоя проф. Маринов.

 

Според политолога всичко, което американците правят в България, е в контекста на противоборството ѝ с Русия в региона. Той смята, че тезата, че корупцията се внася у нас от Русия, трябва да бъде доказана, защото тя е дискусионна.

 

"Надявам се, че ще стигне смелостта на българските компетентни органи, за да поискат повече доказателства за това в какво се изразява корупцията на този злодей Миталов. Дали е свързана само със случая с Николай Малинов, може да е имало и други случаи", категорично заяви политологът.

 

Според него е важно да разберем и дали съдия Андон Миталов е кандидатствал за американска виза, за да му бъде забранено влизане в САЩ.


От своя страна Вени Марковски, който дълги години живее в САЩ, подчерта, че "много е показателно, че първото съобщено име е именно на съдия и то от Специализирания съд".

 

Марковски уточни, че това е съдът, който беше създаден, за да се бори с корупцията по високите етажи на властта, а един от неговите представители е санкциониран от Вашингтон със забрана да влиза в САЩ.

 

"В България често не си даваме сметка за това какво означава върховенство на закона, но това е предвидимостта на това какво се случва в рамките на закона и още - няма хора, които да са над закона", каза още Марковски и коментира, че у нас отношението към това е крайно скептично и българите не вярват, че това е възможно.

Пред БНР Марковски припомни, че България и САЩ са съюзници и трябва да приемаме всичко, което се случва, като проява на загрижен приятел, като опит да се помогне на България, а не като размахан пръст.

Според него не трябва да очакваме САЩ да свършат работата на българските правораздавателни органи, включвайки името на съдия Миталов в забранителен списък.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4180 |29.01.2020 Проф. Кантарджиев: В Перник, освен грип, има болни от хепатит А и морбили . 2| 5664 |25.01.2020 Почина проф. Андрей Даниел . 9| 5405 |23.01.2020 Проф. Веселин Вучков: Необходимо ли е на България да има няколко НСО-та? . 5| 4752 |22.01.2020 Проф. Воденичаров: Мъдрите политици ще разберат, че ако помислят за българите, ще спечелят

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads