Реклама / Ads
60| 6725 |12.12.2012 НОВИНИ

Проф. Миланов: Ние се нуждаем от никотин

.
Проф. Милан Миланов
Ако една къща не мирише на тютюн и ракия, запалете я от четирите краища, предложи проф. Милан Миланов във връзка с дискусия по повод забраната за пушене в заведения и обществени места.
 

В студиото на bTV бяха поканени още депутатите от ГЕРБ д-р Даниела Дариткова и Димитър Бойчев, както и Маша Гаврилова от коалиция “Живот без тютюнев дим”. Даниела Дариткова бе категорично на противоположната позиция. Тя заяви, че ще направи всичко възможно крайната забрана за тютюнопушене да остане.

“Защо трябва да се създават противоречия между две групи хора? Например защо не престанете да тикате микрофона под носа на министър Атанасова с въпроса: “Пушите ли?”. Ама какво значение има? Важното е тя какво мисли като министър”, контрира я проф. Миланов и допълни: “Вкараме ли политика, партийност в този проблем, нещата отиват на зле”.

“Не виждайте в мое лице лекар. Аз говоря тука като гражданин. И ще ви кажа още нещо – ние се нуждаем от никотин. Той е един от най-добрите невротрансмитери. В патладжана например има повече никотин, отколкото в тютюна. Къде е грешката на пушачите? Че рецепторите ни реагират на по-високата доза никотин. Проблемът не е в никотина, а в пушека, в дима. Никой не е доказал с истински научни изследвания, че цигарите са вредни”, допълни емоционално проф. Миланов, който единствен се застъпи в защита на свободното пушене на обществени места.

“Доказано е, че влиянието от никотина е 20% генетика и 10% система на здравеопазване”, репликира го д-р Дариткова.

Маша Гаврилова бе твърдо зад становището за крайни рестриктивни мерки към пушачите. Тя изрази възмущението си, че освен вреда за здравето на себе си, пушачите “омирисвали” въздуха на цигари.

“По-добре така, отколкото да пътуваш с някого в градския транспорт, който да вони на чесън и на кел, защото не се е къпал от Освобождението до днес”, контрира я проф. Миланов и допълни: “Не съм съгласен един закон да противопоставя една част на обществото на друга. Точно забраните ще потенцира заложеното у всеки бунтарство. Сигурен съм, че тази забрана не ограничава тютюнопушенето. Точно обратното”.

Димитър Бойчев сложи точка на дискусията с думите: “По темата трябва да има дебат, да няма противопоставяне и да намерим най-разумното решение”.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 10494 |20.10.2012 Проф. Николай Петров е лекар на годината . 12| 5940 |12.10.2012 Кучетата от глутницата, умъртвила проф. Тачков, чакат осиновители . 18| 11973 |10.07.2012 Почина урологът проф. Тодор Патрашков . 21| 8133 |01.07.2012 Проф. Раденовски: "Пирогов" е гръбнакът на здравеопазването

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads