Реклама / Ads
1| 6553 |23.11.2016 НОВИНИ

Проф. Миланов: Ваксините са тежък проблем за България

.
Проф. Милан Миланов
„Вчера чухме за някакви спестени 300 млн. лева. Били взети от бялата мафия - това е удобното оправдание. На нас обаче парите изобщо не ни стигат. Тази нова тема не доведе до нищо - само до опашки и недоволство“. Това каза проф. Милан Миланов от „Пирогов“.
 
По думите му всеки, който е водил отделение знае, че през септември, октомври и ноември има по-малко пациенти, така че не може да се говори за спестени пари. „От Министерство на здравеопазването трябваше да се вслушат в нас, след като не подписахме Рамковия договор. Никой не говори за НЗОК, която виси като паяк над нас“, посочи Миланов.

„Нищо няма да се промени от гледна точка на бюджета на НЗОК“, категоричен бе Стойчо Кацаров. „Тезата, че болниците отчитат фиктивни пациенти е невярна. Болниците са пълни с пациенти. Причината за това е, че много дейности не могат да се извършат в извънболничната помощ. Самият пациент е заинтересован да бъде приет в болница, за да си спести пари“.

„В момента се прави акция. Това е много шум за нищо и прах в очите на хората. Ваксините са един изключително тежък проблем за България“, каза проф. Миланов.

Той призова да не се забравя, че д-р Андреева нищо не е свършила като министър. „Тя остави проблема с ваксините за следващия министър. Стефан Константинов пък загроби НЗОК“, смята професорът.

Системата за пръстовите отпечатъци е въведена по незаконен начин. Тя няма да допринесе с нищо. Това обяви председателят на Центъра за защита правата в здравеопазването д-р Кацаров. Повод за думите му е повдигнатото обвинение срещу министъра на здравеопазването в оставка Петър Москов за сделката с ваксините от Турция.

Кацаров отбеляза, че не всеки министър има проблеми, а само този, който не може да се оправи. „Проблемът с ваксините започна от Таня Андреева и беше наследен от Петър Москов. Изнасянето на ваксини не е законно. Защо проблемът се повдига сега, а не миналата година, когато беше започнат? Това е отпечатъка и старата традиция – да удряме хората, които са паднали. Това е дефект на системата ни“, смята Кацаров.

Според Миланов по-важно е дали има опасност за пациентите ни или не. „Трябваше ли да се срине имунизациония календар“, попита той. „Москов направи много неща. Даде му се повече власт и се работеше в страх. Това е лоша политика, която не прави по-добро медицинското обслужване. Проблемът е, че на новия министър ще му хареса да има повече власт и този подход на натиск ще продължи“, прогнозира Кацаров.

„Политиката му беше добра в началото“, добави проф. Миланов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4621 |22.11.2016 ФРОГОКО: Москов нанася щета от 40 млн. долара от БЦЖ ваксините . 0| 4482 |22.11.2016 Кунева и Ненчев първи на разпити за ваксините . 4| 5563 |21.11.2016 Кабинетът в оставка на разпит за ваксините на Москов . 0| 6505 |21.11.2016 Първо във Фрог: Зам.-министър Персенски с две обвинения за ваксините

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads