Реклама / Ads
3| 5565 |27.04.2020 НОВИНИ

Проф. Милчо Минчев: Ефективна ваксина ще се намери до края на годината

.
Ефективна ваксина ще се намери до края на годината. Мрачни прогнози не ме смущават. Това каза по БНР проф. д-р Милчо Минчев от Националната специализирана болница за активно лечение на хематологични заболявания, асистиран професор към университета „Джордж Вашингтон“ в САЩ.
 

Относно метода за лечение на коронавирус с кръвна плазма той сподели: „Предполага се, че болен, оздравял след инфекция с коронавирус, е развил някакъв имунитет, опосредстван чрез т.нар. антитела или имуноглуболини – те могат да захващат вируса при неговото проникване, могат да го неутрализират, а могат и да модулират реакцията на имунната система срещу този причинител“, така проф. Минчев описа механизма на метода, на който се възлагат надежди за терапията на Covid-19. 

 

Още от 80-те години на миналия век се е използвала т.нар. хиперимунна плазма за лечение на особено опасни инфекции, подчерта Милчо Минчев. „Навремето такава плазма се получаваше от здрави дарители, които бяха имунизирани срещу съответните патогени. Плазмата се събираше чрез процедура плазмафереза. Имаме възможности за получаване на плазма чрез плазмафереза, както и чрез рутинно кръводаряване“, поясни проф. Милчо Минчев.


Онкохематологът е убеден, че това е подходящ лечебен метод, доказал своите възможности. Той не смята, че страната ни закъснява в прилагането на лечението чрез кръвна плазма, защото все още няма достатъчен брой оздравели, за да се прилага както за лечение, така и за клинични проучвания.

 

От оздравелите от коронавирус трябва да се отделят хората, които имат данните и качествата да бъдат кръводарители и те да дадат съгласието си да дарят плазма. Първо трябва да се определи колко от тях отговарят на критериите да бъдат кръводарители, след това да се изследва колко от тях имат антитела в необходимия титър и да се получи тяхното съгласие, поясни специалистът.

 

Опасностите при прилагането на кръвни компоненти са същите като при прилагането на кръвни продукти. Трябва да се спазват условията за типизиране на плазмата, уточни проф. Минчев и добави, че „тези неща са утвърдени в практиката, много рядко се срещат такива усложнения, почти никога.“

 

"Цената на плазмаферезата не е скъпа. Навремето беше 100 лева извършването на плазмафереза, еднократна", каза още Минчев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 8313 |24.04.2020 Проф.Стефан Попов: Главният прокурор се държи като министър. Извънредното положение може да се превърне в стандарт за властта . 24| 5969 |24.04.2020 Проф. Николай Витанов: Загубихме битката с COVID-19 на Великден . 32| 5310 |23.04.2020 Проф. Тодор Кантарджиев: Каквото можахме, направихме - вече Господ да ни помага . 9| 5736 |22.04.2020 Окончателно: Отменят паричната гаранция на проф. Асена Стоименова

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads