Реклама / Ads
0| 4656 |05.04.2016 НОВИНИ

Проф. Минасян: 8 млрд. евро бг капитали са изнесени в чужбина за 5 г.

.
Гарабед Минасян
Скандалът с "Панамските документи" е действително голям. Участието в офшорни зони може да бъде с редовно спечелени пари, които собственикът предпочита да инвестира в чужбина, където да плаща значително по-малки данъци.
 

Втората възможност е, когато тези пари са спечелени по криминален начин – търговия с наркотици, оръжие, и собственикът търси начин да ги инвестира, но не може да го направи в развитите държави. Третата възможност е парите да са крадени. Това каза икономистът проф. Гарабед Минасян по БНР.

 

Горе-долу нашата ситуация, в която живеем, постоянно се сблъскваме с такива истории, които подсказват необясними възможности за натрупването на такива грамадни суми. Например сега се сещам за нашия народен представител Христо Бисеров, който в продължение на 25 години беше в Народното събрание и само в НС и със своето присъствие успя да натрупа около 140 - 150 млн.

 

Законът позволява на българските граждани да изнасят капиталите си в чужбина. Повечето обаче отиват в швейцарски банки, коментира проф. Минасян: По официални данни от платежния баланс, за периода 2010-2014 година, тоест за 5 години, 8 милиарда евро български капитали са изнесени в чужбина. Къде са изнесени тези пари? Тези пари обикновено не отиват в офшорни зони, защото собствениците не са толкова вещи, за да могат да управляват тези активи далеч от България.

 

Проф. Гарабед Минасян коментира, че законите и институциите в страната допускат реализирането на нерегламентирани дейности: Кризата, която сега изживяваме, е по същество институционална. Институциите у нас не функционират добре. Да търсим български пари някъде на 5000 км или на 20 000 км е абсолютно безнадеждна история, след като допускаме под носа ни, съвсем съзнателно едва ли не, да се измъкват милиони, без да има никакви последствия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4345 |01.04.2016 БСП поиска отчет за разходването на над 2,5 млрд. лв. от управляващите . 0| 4411 |30.03.2016 Проф. Гечев: 150 млн. лв. ДДС отиват в джоба на фалшиви превозвачи . 1| 9380 |30.03.2016 ФРОГОКО: Номинират проф. Танчев за генерален адвокат по нови правила . 0| 10266 |30.03.2016 Проф. Радулов за заловените полицаи: Носели са конфискувана дрога за осребряване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads