Реклама / Ads
2| 5605 |24.11.2013 НОВИНИ

Проф. Минеков охули закона за културното наследство

.
Законът за културното наследство е лобистки и опасен, само 2 седмици са дадени за обсъждане на измененията му, в закона се правят поправки в полза на съмнителни колекционери и корпоративни интереси, в същото време 22 хиляди артефакти са изнесени за 1 година от България. За това алармираха на пресконференция днес членовете на Изпълнителния съвет на „Движение България на гражданите“ проф. Велислав Минеков и Людмил Веселинов. В пресконференцията взе участие и художникът Диана-Мария Райнова, информират от пресцентъра на партията.
 

Проф. Велислав Минеков призова министъра на културата да спре пътя да грабежа на културни  ценности, като добави, че има още само една седмица за предложения по ЗИД на Закона за културното наследство. Той добави, че Министерството на културата е трябвало вече да сезира прокуратурата за „тежките пладнешки грабежи“, извършени по времето на ГЕРБ.

Проф. Минеков съобщи, че „Движение България на гражданите“ от месеци алармира за злоупотребите с културни ценности и предлага създаването на специална жандармерия, която да проследява пътя на артефактите, по примера на Италия и други страни, както и прокуратурата, следствието и полицията да работят тясно с единната европейска система за опазване на културното наследство, да се пристъпи към дигитализиране на архивите, да се прекрати с лобистките текстове в ЗКН, които ощетяват държавата, унижават творците и отварят врати за мащабна незаконна търговия с ценности.

За нас оснава неясно защо българската прокуратура не се самосезира по информацията, която от месеци изнасяме, допълниха членовете на Изпълнителния съвет на ДБГ. Те изброиха, че над 1 млн. лева са липсите от ремонта на Националната художествена галерия (Царския дворец), ремонтирана, вместо реставрирана. Дограмата е подменена с пластмасова, дръжките от прозорците с герба на Фердинад се появиха на търг в Лондон, подчерта Людмил Веселинов и изрази недоумение, че прокуратурата още се е сезирала за случая. Като скандален бе посочен и Музеят за съвременното икуство, построен без музейна колекция и срещу волята на дарителите. Беззаконие е и Музеят за социалистическо изкуство, който беше направен в нарушение на 12 текста на Закона за авторското право специално в изобразителните изкуства и се намира в сграда без Акт 16 и неотговаряща на противоземетръсните изисквания, в която, на всичко отгоре, е оставен архивът на паметниците на кулурата, допълниха още представителите на ДБГ. Като особено тежък скандал проф. Минеков определи унищожението на Александровската гробница, която е в тотален разпад вследствие на далавери с пари, по думите на професора. Той добави, че „да се установи защо гробницата е в това състояние е малка национална тайна“ и призова министър Стоянович и разследващите журналисти да я проследят.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5695 |23.11.2013 Проф. Константинов: Купените гласове не променят вота . 8| 6055 |18.11.2013 Проф. Иван Илчев връща студентите в аулите . 108| 9166 |04.11.2013 Проф. Людмил Георгиев: Ако Орешарски подаде оставка, отиваме към гражданска война . 6| 6930 |04.11.2013 Проф. Ивайло Дичев: Протестът е като велосипед - или вървиш напред, или падаш

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads