Реклама / Ads
11| 4559 |25.02.2020 НОВИНИ

Проф. Мутафчийски: Откриваме още две лаборатории за тестване за коронавирус

.
Проф. д-р Венцислав Мутафчийски
Термокамери има на абсолютно всички летища в страната, но те не са достатъчни. Затова от днес всички пътници, пристигащи от Италия и Китай, трябва да попълнят анкета, в която да запишат своите данни, тези на личния си лекар и къде ще бъдат в следващите 14 дни. Така ще може да се направи разчет как да се процедира.
 

Това заяви пред btV шефът на кризисния щаб за справяне с коронавируса - ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

 

Разкриват се още две лаборатории, в които ще могат да се провеждат тестове за наличие на опасното заболяване. Те ще са в Стара Загора и Варна, коментира още шефът на кризисния щаб.

 

"Съветваме също хората, които се прибират от засегнатите райони, да спазят 14-дневния карантинен период, дори да нямат симптоми", призова още Мутафчийски.

 

Проблемът обаче е с работодателя. По думите на началника на новооткрития кризисен щаб, в този аспект много от компаниите у нас дори самосиндикално съветват служителите си да си останат у дома, но към този момент не е изработен истински механизъм за действие и всичко е въпрос на договорка.

 

"В момента сумарно разполагаме с над 2500 теста. Говорили сме и с представители на фирма, които обещаха да предоставят още 5000. Усилията са в тази посока - да имаме достатъчно тестове, за да може българите да бъдат спокойни", увери Мутафчийски.

 

Към днешна дата със съмнения за коронавирус са били между 10 и 12 души. Половината от тях са дали отрицателен резултат за наличие на коронавирус. Предстои резултатите на останалите пациенти да излязат до дни.

 

"Единствените отменени мероприятия са военни и то тези, които се провеждат на закрито. Основание за по-сериозни дейстивя към този момент няма, защото в България няма потвърдени случаи на заразата. Ако възникнат такива, мерките ще са идентични като тези в останалите държави", заяви Метафчийски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4199 |25.02.2020 Проф. Кантарджиев: Не търсете на Женския пазар тестове за коронавирус . 3| 4294 |24.02.2020 Проф. Кантарджиев: За коронавирус се изследват само хора със симптоми . 13| 4154 |24.02.2020 Костов, Стоянов и проф. Ханке ще дават обяснения пред държавното обвинение . 2| 4179 |17.02.2020 Проф. Кантарджиев: Маските са добра защита срещу коронавируса

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads