Реклама / Ads
14| 6002 |22.07.2013 НОВИНИ

Проф. Начев: Има нелоялна конкуренция между болниците

.
Държавната болница всеки месец дава отчет на Министерството на здравеопазването. Частните болници не са виновни, че тях не ги контролират за нивото на смъртност. Виновен е законът и системата.
 

Това коментира проф. Генчо Начев, директор на болница "Св. Екатерина" пред бТВ. Болниците трябва да са равнопоставени. На много места има нелоялна конкуренция. Частните болници лeкуват пациент, водят го за тежък случай, получават си парите и го препращат в някоя университетска болница. Ние в държавните болници не можем да си позволим такова нещо, възмути се Начев. Има неравнопоставен контрол.

Задължително е да се въведе Националната здравна карта, която да показва в кой район, каква медицинска помощ е необходима. Ако частната болница е по-добра от държавната, нека тя да работи. Но трябва да има ефективен контрол за всички.

Няма критерий за отварянето на частни болници. В София има нужда от 7000 сърдечни операции. Те могат да се направят от две болници, а в момента се правят от седем, даде пример професорът.

Частните болници са като всички останали. Заплащането е едно и също. Многопрофилните частни болници също приемат много тежки случаи. Примери може да ви дам много, опонира му доц. Стайко Спиридонов, председател на асоциацията на частните болници.

Законът за здравето урежда приемането на пациенти. Проблемът е в системата. Там няма правила и справедливо разпределение на финансовите ресурси, каза още Спиридонов. Частните болници също имат много задължения и кредити. Държавата компенсира държавните болници в края на всяка година. При нас това няма как да се случи, категоричен беше той.

Здравната карта е много необходима, изтъкна и той. Тя ще спомогне за въвеждането на стандартите в медицината. Частните болници са напълно равнопоставени на държавните. Ние имаме също прекрасни специалисти и се грижим за тежки случаи, завърши доц. Спиридонов.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 43| 6081 |18.07.2013 Проф. Янакиев: 2000 полицаи пазят парламента като лагер на прокажените . 15| 7509 |18.07.2013 Проф. Драганов: Правителството е експертно, но не и самостоятелно . 3| 5785 |16.07.2013 Световноизвестният проф. д-р Норберт Гуткнехт пристига в България . 56| 7974 |14.07.2013 Проф. Андрей Пантев: Революцията не е купон или едно хорце

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads