Реклама / Ads
0| 4861 |27.11.2019 НОВИНИ

Проф. д-р Николай Габровски: В „Пирогов” бе предотвратено страшно бедствие

.
Минути след взрива в ”Пирогов” пристигат министри, ръководители на спасителни екипи, лекари и сестри от други болнични заведения Източник: БГНЕС
В студиото на телевизионното предаване „Лице в лице” заместник-директорът на "Пирогов" проф. д-р Габровски сподели болката си за загиналите двама пациенти, станали жертва на трагичен инцидент и благодари на хората, спасили десетки други пациенти: санитари, охранители, пожарникари, лекари и сестри, колеги от други болници.
 

„С общи усилия бе предотвратено опасно разрастване на пожара, който можеше да предизвика непоправими щети”, напомни проф. Габровски. След взрива за броени минути със съвместни усилия са били евакуирани 60 пациенти. За 8 до 10 минути до сградата на „Пирогов” са пристигнали и са започнали енергични действия 12 коли на Противопожарната защита и 36 полицаи.

 

Води се следствие, което компетентно ще назове причините и ще посочи виновниците, ако има такива, категоричен бе проф. Габровски. Той отрече първоначалните твърдения, че във взривената зала на Второ вътрешно отделение е имало бутилка с кислород и подчерта, че в най-старата сграда в комплекса е действала традиционната и грижливо поддържана газова инсталация, предназначена да подава кислород на пациенти с особено тежки белодробни заболявания.

 

Проф. Габровски потвърди, че „Пирогов” не е спирал и няма да спре да работи след инцидента. Предстои да бъде взето цялостно решение за най-старата сграда, тъй като тя е архитектурен паметник и досега са й правени частични и доста скъпи ремонти.  

 

В момента към „Пирогов” са се присъединили специалисти от бившата болница за лицево-челюстна хирургия, които ще усилят интердисциплинарните екипи и така в „Пирогов” ще могат да бъдат лекуват всички болести и травми по главата.

 

След като в Педиатрична болница е преустановена работата на спешното детско отделение, вследствие на стреса от смъртта на тригодишното дете, лекари от тази болница ще работят в педиатричните клиники на „Пирогов”:  детска хирургия и детска травматология, съобщи проф. д-р Габровски.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 12| 6266 |27.11.2019 Проф. Кирил Топалов: Кощунство и падение е ”преводът” на Вазов . 0| 4421 |27.11.2019 Проф. Николай Милошев: Вторичните трусове в Албания продължават . 2| 4329 |22.11.2019 Проф. Тодор Кантарджиев: Грипът още не ни е ударил . 3| 4142 |21.11.2019 Николай Нанков: 315 000 български граждани от 17 области страдат от водната криза

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads