Реклама / Ads
1| 5946 |18.04.2013 НОВИНИ

Проф. Николай Петров: Докато съм министър, няма да има решения на тъмно

.
Проф. д-р Николай Петров Източник: Булфото
Мерки срещу фиктивното лечение на пациенти в реанимацията предлага министърът на здравеопазването проф. Николай Петров. Идеята е отделенията, хванати в злоупотреби, да не получават пари за реално свършената работа през текущия месец.
 

В момента се готвят промени в нормативната уредба, свързани с интензивното лечение, критериите, на които трябва да отговарят клиниките и отделенията, в които се извършват. Ще бъде ясно определено кой пациент се нуждае от интензивна помощ.

Това каза министърът на здравеопазването проф. д-р Николай Петров на пресконференция за отбелязването на Европейския ден на пациента.

Критериите обаче няма да бъдат драстично повишавани, така че по- малките болници да могат да отговорят на тях. „Ако правилно се разходват средствата, ние сме направили доста разчети с д-р Цеков, те не само, че ще стигнат като сума, а ще доведат до покачване на цената на ден интензивно лечение и процедура почти двойно”, обясни здравният министър.

Необходима е по-добра рекламна кампания за даряването на стволови клетки, коментира пред журналисти министърът на здравеопазването. Д-р Николай Петров заяви, че е имал среща с националния консултант.

"Действително, това е една несложна процедура, която донякъде плаши хората. Необходима е една по-добра рекламна кампания. При едно обикновено кръводаряване, могат да се направят изследвания и да се установят потенциални донори на стволови клетки. Има много хора, които поради липса на съвместимост, трябва да търсят в чужбина”, каза той.

Относно лекарствата министърът на здравеопазването каза, че не бива да се допуска повишаване на цените им, с изваждане на Гърция от референтния списък и с вкарване на Белгия, каквото е предложението на Обществения съвет.

Министърът обеща, че докато е на този пост, няма да има решения, които да са взети на тъмно. „Утре следобед ми предстои среща с протестиращи, на която ще обсъждаме важни въпроси. Опитваме се да ги държим в течение на всичко, което се случва”, каза проф. д-р Николай Петров и изтъкна, че негово предимство е, че добре познава системата и има много добра комуникация с пациентските организация.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 16| 10662 |18.04.2013 В доклад на Николай Добрев били описани всички кредитни милионери . 85| 7868 |11.04.2013 Проф. М. Константинов: Ако не гласувате, гетото ще решава! . 64| 6951 |04.04.2013 Проф. Константинов: Ще има и наши в списъците с офшорки . 49| 6158 |03.04.2013 Янко Петров: Партиите се опитват да подменят лицата на протеста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads