Реклама / Ads
0| 5211 |30.10.2018 НОВИНИ

Николай Радулов: Свободните места в МВР трябва да се запълват с качествени хора

.
Проф. Николай Радулов
Това е резултат от обедняването. Има и лични мотиви, разбира се. По принцип е сложно е да се работи по случаи на домашно насилие. Лошото е, че дори да има сигнал и полицаят отиде на място, в повечето случаи ще го уверят, че няма нищо опасно и това са редовни семейни скандали. Много е сложно получаването на предварителна информация в такива случаи, но не е невъзможно.
 

Районните инспектори би трябвало да познават проблемите. Но често малтретираните жени оттеглят оплакванията си. Освен това, полицейски ресурс се отнема заради работа по фалшиви сигнали, подчерта проф. Радулов. Той се спря върху проблема с кадрите в МВР:

 

"Има постоянен недокомплект в полицията, въпреки че се говори колко хора работят там. Само че трябва свободните места да се запълват качествено. Психолозите имат таблица, по която много добре разчитат IQ-тестовете. Това е единен коефициент. Този, на когото сме поверили сигурността си, трябва да има определено ниво на интелигентност. При всички положения ниското ниво води до намаляване на авторитета на МВР. Когато има съставени 50 акта и всички са паднали в съда, това не може да е добър атестат," отбеляза проф. Радулов.

 

Експертът коментира и темата за противодействието на тероризма и радикализма: "Няма затишие в терористичната дейност. Но когато има проблем, вместо да направим така, че структурите да работят както трябва, смятаме, че трябва да променим законодателството. Всъщност, законодателството не дава никакви възможности, ако не се спазва. Новото законодателство, което се появи след случая "Сарафово", в голяма степен е формално, съставено от неспециалисти. Например, навсякъде в заглавията се употребява "радикализъм". Това не е престъпно деяние. Радикалистът не е престъпник по презумпция. Преди предотвратяване и пресичане трябва да има разкриване на престъпление. Авторите на документите не правят разлика между проактивност и профилактика и т.н. Но какво пише в законите не е толкова важно, защото не се спазват, както не се спазваха и предишните.

 

Винаги е стоял и проблемът със средствата за сигурност. Няма достатъчни средства за противодействие на тероризма, така е не само у нас. Въпросът, обаче, е за разумното харчене на средства. Когато една структура у нас не си върши работата, тя не се закрива, а се създава нова. Накрая събираме всички структури под една шапка, защото новите също не работят, защото там са същите хора," обобщи проф. Радулов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 6559 |16.10.2018 Проф. Радулов: Убийството на Виктория може да е за сплашване на други журналисти . 0| 3773 |12.10.2018 Николай Николов се включва в нова инициатива на гражданите от ”Овча купел” срещу презастрояването . 3| 4997 |12.10.2018 Калин Василев е новия депутат от ГЕРБ на мястото на Николай Нанков . 1| 3882 |11.10.2018 Николай Николов: Чакам до седмица Фандъкова да организира среща със СДВР за травеститите и хамалите на ”Македония”

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads