Реклама / Ads
86| 11175 |08.06.2015 НОВИНИ

Проф. Павлов: Софийският паметник на Самуил е отрицание на скопския

.
Очите на цар Самуил светнаха Източник: Булфото
Спор около паметника на цар Самуил реално погледнато няма. Аз не мисля, че има скандал, има отделни гласове. Това е буря в чаша вода, категоричен бе проф. Пламен Павлов, който заедно със скулптура Александър Хайтов гостува в "Още от деня " на БНТ.
 
Софийският паметник на Самуил е отрицание на скопския. Има човешко излъчване и психологизъм, добави професорът. По думите му заформилото се в интернет говорене било „псевдореволюция“.

Историкът отговори и на критиките, че се издига паметник на един цар, който се е провалил и който е виновен за падането на България под византийска власт. „Ние не правим помен за Самуил, а почитаме един героичен владетел”, обясни той избирането на 1000-годишнината от битката при Ключ. „Не може да се говори така за цар Самуил”, възмути се той и обясни колко значим е приносът на владетеля.

По отношение на избора на място за паметника – до църквата „Света София”, историкът посочи, че там Самуил е влизал. Освен това градът е бил управляван от баща му – комит Никола, а след падането на Преслав е бил и временна столица на България.

Колкото до светещите очи на царя, предизвикали недоволство сред някои граждани, Павлов изтъкна, че авторът на паметника е използвал модерни и класически елементи за изработката му. „Най-малкото мога да разбера това недоволство от хора, които се наричат интелектуалци”, заяви той.

Аз съм си свършил работата и съм си платил данък за него. Падал съм от 4 метра, докато се занимавах с тая история. Да, падах от скелето. Мен не ме вълнува к‘во ще каже някой си. Това каза авторът на паметника на цар Самуил, открит днес в столицата, Александър Хайтов. Припомняме, противници на монумента нападнаха скулптора, че очите на статуята светели, както и че тя въобще не била естестически издържана.

Хайтов благодари за съдействието на бившия премиер Георги Близнашки за това монументът да бъде поставен в центъра, а не на ул. „Цар Самуил”, както било планирано. „Щяхме да станем за резил да го сложим в двора на една черква на гърба на някаква сграда”, каза той.

На въпрос дали очите на царя наистина ще светят в тъмното, Хайтов отговори: „Светят отвътре – това е истината. Той гледа вместо тях – тези  15 000 ослепени войници”.

Имаше държавна политика за паметниците, къде да са. Сега местата са заети  сгради с остри покриви, припомни скулптурът.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4755 |08.06.2015 Проф. Вучков: ГЕРБ ще замести РБ с ДПС . 4| 4839 |08.06.2015 Проф. Константинов: НС да не сменя въпросите за референдум . 6| 6084 |07.06.2015 Проф. Константинов: Референдумът по-скоро ще се провали . 25| 6177 |07.06.2015 Проф. П. Иванов: 19 българи дневно опитват да се самоубият!

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads