Реклама / Ads
10| 7380 |02.08.2018 НОВИНИ

Проф. Радулов: Има опасност специалните служби да станат неконтролируеми

.
Проф. Николай Радулов
Докладите за дейността на ДАНС за 2016-а и 2017 година са еднотипни, стават все по-формални, чиновнически написани, голяма част от отразените неща в тях се повтарят. Като ги прочетеш, оставаш с впечатлението, че този доклад може да означава, че ДАНС се справя перфектно с работата си, а може и да значи, че нищо не се върши, т.е. докладите са много безлични.
 

Това каза пред БНР експертът по национална сигурност проф. Николай Радулов.

 

„И в двата доклада е обяснено, че ДАНС се контролира перфектно от структурите на НС, което не е вярно, защото многократно имаме изявления в публичното пространство, че докладите са без конкретика. Най-човешки написаният и даващ най-много информация доклад е първият за дейността на ДАНС през 2015 година. Доста по-информативен. Това е доклад, който отговаря на целите на писането на тези доклади. Той не е просто отчетен материал, а начин да бъдат контролирани специалните служби“, коментира експертът.

 

Проф. Радулов обясни, че в повечето случаи в методическите указания на докладите е описано, че липсата на конкретика в докладите е, защото информацията е класифицирана или е държавна тайна, а това от своя страна води до капсулация на специалните служби, което им позволява да останат неконтролируеми:

 

„Всъщност се обяснява защо този доклад е толкова постен, но не се обяснява защо е необходим. Гражданите знаят, че са дали 100 милиона, без да знаят за какво са ги дали. В докладите, например, има четири случая на доловена шпионска дейност или дейност в полза на чужди разузнавания, на хората им е забранено да влизат в държавата, изведени са от страната – тогава защо не са съобщени имената, като очевидно няма последващи следствени или процесуални действия. Чуждите специални служби, чиито членове и агенти са тези хора, много добре ги знаят кои са. Всъщност от кого крием тази информация – от работодателя си, от българския народ. Нищо тайно няма в това. Този подход обаче е много показателен за опасността отново, както преди 1989 година, специалните служби да се капсулират и обвият в една тайнственост, която им позволява да останат напълно неконтролируеми“, посочи още експертът.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4155 |29.07.2018 Опасност от градушки днес . 0| 3733 |26.07.2018 Блъснатото в Сандански дете е с опасност за живота . 0| 3818 |24.07.2018 Успокояват ни: Няма опасност от преливане на язовири в страната . 2| 4258 |23.07.2018 БАБХ: Опасността от чума по свинете е сериозна

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads